Raspberry Pi 4 Q&A: Какво е бъдещето на Raspberry Pi фондацията? (част 5)

Raspberry Pi 4 Q&A:    Raspberry Pi ?( 5).td_uid_42_5d27692ced27b_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5d27692ced27b_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

По случай излизането на Raspberry Pi 4, миналата седмица екипът на Tom’s Hardware беше домакин на 48-часова сесия с въпроси и отговори с основателя и главен изпълнителен директор – Ибън Ъптън. Ибън и екипа му в Raspberry Pi направиха много за развитието на достъпните едноплаткови компютри и експлозивният растеж на категорията през последните няколко години се дължи на тях.

На сесията са били зададени много полезни въпроси и те са получили информативни отговори. Даже, ако отидете на страницата с ЧЗВ на Raspberry Pi 4 ще намерите тази сесия с въпроси и отговори като единствен източник на отговорите.

Това интервю е разделено на 5 части, като можете да намерите връзки към останалите части отдолу.

.td_uid_41_5d27692cecf29_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5d27692cecf29_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Част 1: Raspberry Pi като десктоп компютър

Част 2: Процесорът на Raspberry Pi 4 под лупа

Част 3: Видео процесорът на Raspberry Pi и Dual 4K

Част 4: Дисково пространство, RAM и цена на Raspberry Pi 4

Въпрос: Тази технология определено има потенциала да е много полезна на децата в училища като им дава практически познания за компютрите. Обмисляли ли сте да работите заедно с училищата, за да създадете достъпни пакети, които могат да се изпратят до институции, където такава технология не е лесно достъпна? Бихте ли си партнирали с други организации?

Отговор: Raspberry Pi фондацията има партньорство с много организации, които целят да поставят компютри в ръцете на ученици, особено на такива в неравностойно положение. И някои от търговските не партньори (Canakit например) имат много опит в създаване на специални комплекти за образователния сектор. Като цяло се стремим да направим частите от комплекта, които зависят от нас (самата платка, захранвания, кабели) колкото се може по-евтини, за да стане този тип пакети постижим.

Въпрос: От това което съм видял, инициативите Code Club и CoderDojo бяха успешни за фондацията и това наистина е похвално. Можеш ли да кажеш какъв ефект са имали те върху оригиналната мисия и доколко е била успешна тя? Расте ли броят на децата, които се занимават с програмиране?

Отговор: И двете инициативи бяха големи успехи за фондацията. По света има около 15 000, с които достигаме 250 000 ученици.

Въпрос: Свързвате ли се с отделите на Британското правителство, за да се информирате с националната учебна програма?

Отговор: Raspberry Pi е част от консорциум, който е доставчик за Националния център за компютърно обучение, програма на Британското правителство на стойност ?84 милиона, която има за цел да обучи учители, които да преподават по новата учебна програма по Компютърни науки в Англия.

Въпрос: Raspberry Pi определено беше успех по почти всеки показател с продажбата на милиони бройки, но мислиш ли, че е успяла да изпълни първоначалните си цели?

Отговор: Продажбите значително надминаха нашите предположения и имаме по-голям ефект отколкото сме се надявали, дори ако „само“ 10-20% от продажбите са за образованието. А по отношение на оригиналната ни енорийска цел, виждаме около 1100 кандидати за Компютърни науки в Кеймбридж, които са повече от спада им на около 200 през 2008, и са значително повече от пика им от 600 през 1999.

Въпрос: Предвиждате ли ситуация, в която съотношението цена/производителност на индустрията застоява и сте принудени да увеличите цената на бройките, за да можете да предлагате по-добър хардуер?

Отговор: Със сигурност това ще стане в един прекрасен момент, но според мен Законът на Мур има още какво да покаже. Когато това се случи, застоят ще удари съотношението мощност/производителност също толкова, колкото и цена/производителност, така че стават две неща, за които ще трябва да се тревожим.

Въпрос: При какви индустриални приложения изпъква Raspberry Pi?

Отговор: Обозначаване, thin-client десктопи, индустриален контрол, автоматизиране и (най-вече) мониторинг. Най-вече мониторинг, защото бариерите за инсталиране са ниски. Можеш да сложиш мониторинг overlay върху каквито системи вече имаш и да получиш добавена стойност без да се тревожиш за съвместимост.

Въпрос: Търси ли се все още Compute Module от нови индустриални потребители или се очаква, че Raspberry Pi 4 ще им стане основна платформа?

Отговор: Мисля, че ще е смесица от двете, както е и сега. Compute Module е атрактивен за хора, които искат

Вградена eMMC памет за съхранение

Гъвкавост във форм фактора

Пълния набор интерфейси (например dual CSI и dual DSI).

Много хора в началото си мислят, че искат да си направят CM-базиран дизайн, но накрая стигат до заключението, че да добавят HAT към стандартния продукт е много по-добър подход.

Въпрос: Много бих се интересувал от „сървърен“ вариант без частите за дисплей, аудио и wireless, като останат само Ethernet и USB. Мислите ли, че такъв продукт би бил възможен в бъдещето?

Отговор: Възможно е. Спестяванията не са кой-знае какви (може би с изключение на wireless), така че тук причината би била по-скоро форм фактора, а не цената.

Въпрос: Имате ли бъдещи планове за различни форм фактори? Разбирам, че едва ли ще ги потвърдите тук, но определено е нещо, което за трябва да се помисли.

Отговор: За момента нямаме планове, но със сигурност сме заинтересовани в правенето на CM 4.

Въпрос: Имате ли времева рамка за официална хардуерна документация?

Отговор: Следващата седмица ще обновим почитания „BCM2835 Peripherals“ документ. Документациите за PCIe и GMAC (с които вероятно искате да си играете) ще отнемат малко по-дълго, за да излязат, но работим по въпроса.

Въпрос: Обмислял си да това да направиш други радикални промени към дизайна на платката на Pi 4, които си искал да направиш от първото Pi насам, или поне от B+? Ако да, защо не ги направи?

Отговор: Защото мисля, че сме доволни от простия форм фактор, който имаме сега: дебели портове отдясно, GPIO отгоре и всичко друго отдолу. Нещо интересно, което забелязахме наскоро (докато снимахме рекламните клипове за пускането) е това, че платката често застава „наобратно“ така, че HDMI и захранващия портове отиват към края на бюрото. Хрумна ни, че трябва да обърнем платката наопаки, за да компенсираме за това.

Въпрос: Какво би направил различно, ако можеше да се върнеш обратно в 2011?

Отговор: Интересен въпрос. Мисля си (без някакъв определен ред):

Ако бяхме по-организирани, щяхме да можем да излезем на пазара година по-рано, но може би с по-малко RAM.

Щеше да е добре да скочим направо от ARM11 към Cortex-A53, въпреки че отбора, който имплементира A53 беше по-силен от този, който имплементира A7, и не бихме имали достъп до тях по времето, по което работихме по BCM2836.

Определено щеше да е добре да поддръжка за 2GB RAM в 40-нанометровите чипове, въпреки че щеше да трябва много работа по дизайна (тъй като BCM2836 и 2837 са много постепенни.

Въпрос: От дебюта на Raspberry Pi преди 7 години, забелязали ли сте повишено търсене за едноплаткови компютри? Още ли са толкова релевантни, колкото смятахте през 2008? Имате ли някакво доказателство, че децата използват таблетите и мобилните си телефони като изчислителни устройства за образователни цели?

Отговор: Ако не друго, поне виждаме повишено ниво на интерес в физическоизчислителните дейности, в които Raspberry Pi е много добър. Определено има интересна работа, която се върши по образованието на таблети и телефони, но каквото и да си говорим, те са много по-ограничени платформи в сравнение с истински компютър.

Въпрос: Нямам търпение за следващите пет години! Мислите ли, че устройствата на Raspberry Pi фондацията ще се променят значително или постепенно? Каква очаквате, че ще е най-голямата промяна за фондацията?

Отговор: Очаквам, че ще продължим да инвестираме в софтуерна поддръжка за всички Raspberry Pi платформи, включително до Raspberry Pi 1В от 2012. Има още работа за вършене докато успеем да включим някои от по-напредналите свойства на новата платформа. Предполагам, че предизвикателството ще е да отделим ресурси на тази работа докато в същото време (след около година и нещо) започваме да мислим за това как ще изглежда бъдеща хардуерна платформа?

Въпрос: Кои са най-големите предизвикателства с миниатюризацията? Можеш ли да споделиш накъде върви технологията според теб?

Отговор: Само това да успеем да натъпчем всички пътища в 6-слойна платка с размера на Raspberry Pi си беше голямо предизвикателство. Ранните прототипи бяха с около 3mm по-дълги, но Джеймс Адамс успя да го смали (главно чрез оптимизация на LPDDR4 SDRAM интерфейса – обърнете внимание на това колко са близко SoC-то и RAM-та) за производство. Имаше много работа и по производството на тези micro-HDMI конектори. Най-вече върху това да не се изкъртят от платката, ако ги натиснеш, както и това да са подходящи за оптична проверка за качество на поточната линия.

Въпрос: Какви нови функции би искал да има Raspberry Pi 5? А имаш ли идеи за такива, които те карат да си кажеш „Би било хубаво, ако го имахме, но за съжаление не можем.“?

Отговор: Интересното тук е, че наборът ни с функции не се е променил много от Raspberry Pi 3В през 2016 насам. Новите модели просто имат по повече от всичко, дори ако това „повече“ понякога се натрупва до по-качествена промяна (например от „некомпютър“ към „компютър“). Предполагам, че Raspberry Pi 5, когато се появи, просто ще има по повече от всичко. Една надежда, която имам за следващите няколко години е това да видим спад в цените на RAM паметите, за да можем да поберем повече памет в базовото 35-доларово устройство.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 15
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Юли 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Raspberry
Ние във фейсбук