Пет руски двойки се съгласиха на генно редактиране на своите деца

          .td_uid_42_5d25a4b7ea241_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5d25a4b7ea241_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

В началото на лятото руският учен Денис Ребриков от Руския национален медицински университет „Н. И. Пирогов“ обяви, че възнамерява да извърши генетична редакция на бъдещи деца. А сега, след няколко седмици, се появиха първите подробности за този проект. В интервю за изданието New Scientist руският учен заяви, че в експеримента са изявили желание да участват пет двойки родители от Русия. Те всичките имат наследствена глухота и не искат тя да се предава на техните бъдещи деца.

Ребриков уточни, че при всичките доброволци загубата на слуха е свързана с точковата мутация на гена GJB2, която е широко разпространена в Западен Сибир. Ако от наследствена глухота страдат и двата партньора, техните деца гарантирано се раждат глухи.

Ребриков възнамерява да използва генното редактиране CRISPR към оплодените ембриони, за замени едно от дефектните копия на GJB2 с нормално. Ученият счита, че по този начин ще се родят здрави и нормални деца.

.td_uid_41_5d25a4b7e9dd2_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5d25a4b7e9dd2_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Към днешен ден единствения човек, който успя да извърши успешно генно редактиране на човешки ембриони и да постигне раждането на генетично редактирани деца е печално известният китайски биолог Хе Дзянкуй. Той внесе в геномите на няколко ембриона изменения, които би трябвало да защитят бъдещите деца от СПИН.

Дейността на Дзянкуй бе подложена на жестока критика, като сега се води мащабно разследване срещу китайския учен. Но Ребриков не се притеснява, че може да има съдбата на своя китайски колега.

Генно редактираните деца на Хе Дзянкуй вероятно никога през живота си няма да бъдат подложени на риск да се разболеят от СПИН и по този начин успешността на експериментът ще остане непроверена. Нещо повече, по този начин китайският генетичен експеримент става неоправдан и дори съмнителен, понеже не може да бъде повторен и проверен. Точно обратното, без корекцията на GJB2 децата на петте руски двойки гарантирано ще са с пълна глухота, а ако експериментът се окаже удачен, това веднага може да се види от всички. Има и друго – китайските власти разследват Дзянкуй, понеже той е действал тайно. За разлика от него, Ребриков иска от руското правителство разрешение за провеждането на своите експерименти.

Въпреки това, новият проект за редактиране на човешкия геном остава твърде противоречив, а биолозите от целия свят са твърде скептични към проекта. Според оксфордския биоетик Джулиан Савулеску, дори да са напълно глухи, тези деца могат да водят сравнително нормален живот. Той е на мнение, че използването на подобни твърде рискови технологии е оправдано само при съвсем отчаяни случаи, при които генното редактиране е единственият шанс за спасението на живота.

От друга страна, появиха се активисти, които считат, че глухотата не е болест, която трябва да бъде лекувана и предотвратявана. Това е просто друга култура и опитите за връщане слуха на тези хора е „геноцид срещу малцинството“.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 3
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Юли 2019
ИзточникKaldata

Тагове
GJB2, imgmargin0, auto
Ние във фейсбук