Как 5G мрежите ще променят въоръжението на армиите

 5G      .td_uid_42_5d0361d731e72_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5d0361d731e72_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Какво се случи изведнъж, че разговорите за 5G се трансформираха от скорости и трафик в геополитическа война? Защо суперсилите имат толкова силен интерес да са първи в областта? Има ли някакво по-специфично приложение за новия стандарт във военното дело?

Геополитическата гледна точка

Всичко се свежда до двете суперсили – САЩ и Китай, предават от TechRadar. Има немалко компании по света, които произвеждат оборудване за 5G (Nokia, Samsung, Ericsson и прочие), но най-големият играч си остава Huawei. Освен, че продават адски много смартфони, те са масов производител и на оборудване за телекомуникационни мрежи. Сферата на влияние на Щатите не стига до тук.

Администрацията на Доналд Тръмп определи тяхното оборудване като риск за националната сигурност. Предполага се връзка между компанията и правителството на Китай. Иначе казано, може да е оставена вратичка, която да се използва за тайно наблюдение.

.td_uid_41_5d0361d731924_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5d0361d731924_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

 5G

Може ли новите 5G мрежи на Huawei да се окажат най-големия шпионски инструмент? Може ли една страна като САЩ да се озове с без комуникационна мрежа в случай на война? Трудно е да се отговори до колко рискът от саботаж е реалистичен.

Има и версия, че тези въпроси въобще не са на дневен ред, а просто се използват като лост за търговска война, с който Щатите да имат преднина пред опонента си.

От критична важност ли е 5G инфраструктурата и в риск ли е тя?

Не е нереалистично да сметнем, че дълбочината и скоростта на проникване на 5G може да е състезание между двете страни. Предпазването на апаратурата е нормален приоритет в такава ситуация, но не е ли прекалено параноично?

Да, никоя страна не иска да има уязвима пред врага система за телекомуникация, която засяга абсолютно всеки аспект от съществуването ?. Това не значи ли обаче, че обект на контрол и взимане на мерки трябва да е всичкият китайски хардуер? Не е ли популярният iPhone изработван в Китай д голяма степен? Не важи ли това и за безброй други продукти?

Разглеждайки по-детайлно новите възможности, които 5G ще донесе, донякъде разбираме действията на политиците.

Хиперзвукови оръжия

Супер бързата мрежа, която може да пренася информация в реално време, дава възможност да се работи над нещо очаквано от доста време. За момента такива оръжия разработват Русия, Китай, САЩ и Франция и се готвят да разполагат с тях на въоръжение до около 5 години. Тези оръжия ще се движат със скорост Mach 5 – пет пъти скоростта на звука. Това се равнява на около миля в секунда.

 5G

Те ще летят на големи височини и в непредвидими траектории. Правителствата залагат големи надежди това да е големият пробив в противоракетната отбрана на противника, от който имат нужда.

Неутрализирането и управлението са трудното за реализиране в този момент. Тук идва ролята на 5G. Независимо дали говорим за самолетоносач, военна база или цивилен град, властите ще имат по-малко от минута да реагират на заплахата. Ако искаме да имаме контрол над ситуацията, трябва да разполагаме с изкуствен интелект, който в реално време да обработва информация за целите и траекториите и съответно да я разпространява към останалите компоненти на отбраната.

Умни военни бази

Военен потенциал има и във вискочестотните къси вълни, които осигуряват скорости от 1Gbps+. Командни постове и бази ще се оборудвани с камери, сензори за движение и друга подобна технология, която ще контактува в реално време. Късият обсег на излъчването позволява добро покритие в базата и по-малко притеснения за прихващане на сигнала от разстояние. В комерсиалния свят това може и да е проблем, но тук е по-скоро предимство.

Бойна мрежа

 5G

Скоростта е важна за един войник, така както е важна за един танк или една военна база. Ниската латентност позволява да се работи върху проекти за споделяне на информация между войниците – карти в реално време, снимки от бойното поле, компютърни симулации.

Ето какво казва Американският съвет за иновации в отбраната:

„Тази мрежа ще осигури на все по-голям брой по-евтини, по-свързани и по-устойчиви системи  да функционират в динамично развиващата се ситуация на бойното поле.“

Ще се покачи ефективността в познаването на заобикалящата среда, вземането на решения, логистиката и поддръжката.

Техниката с къси вълни ще е налична на терен посредством базови станции, което вероятно налага ограничения в доста сценарии. Има ситуации, в които сигналът трябва да пътува по-далеч. Тук идва елемент от спецификацията на 5G, който не се коментира толкова много – връзката посредством по-дълги вълни. Тук технологията ще работи на честота между 1Ghz и 6Ghz – с по-бавна скорост и по-малко трафик, но покривайки много по-големи територии. Военната индустрия вече прилага този подход в част от апаратурата си.

Нови военни аксесоари

Има и друга част от 5G стандарта, която не е толкова добре позната – mMTC (massive Machine Type Communications). Позволява свързването на стотици хиляди устройства в рамките на малка площ от квадратен километър.

Можем да оборудваме всеки войник с един умен часовник и няколко биометрични уреда. Така не само той ще може да следи за себе си своята локация, кръвно, сърдечен пулс, умора и прочие, но и всичко ще се споделя през мрежата. Защо не и нещо от сорта на Google Glass, което използва подобрена реалност, предоставяща на войника полезна информация, сканиране на обекти и т.н.

 

Дронове и изкуствен интелект 5G

Безпилотните летящи машини вече се използват от много армии по-света. Те обаче не предават 4K видео в реално време, както и всякаква друга по-обемна информация към командните центрове.

Новите възможности за кристално видео, разпознаване на обекти и хора, по-бърза обработка на информация, вграждането на изкуствен интелект значително ще повишат нивото на работа. Може да разгледате и Project Maven, за да добиете представа. Към всичко това може да добавим и по-точно и интелигентно насочване на оръжия от всякакъв тип.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 36
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Юни 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Ние във фейсбук