Десет алтернативи на AutoCAD за Linux в средата на 2019 година

  AutoCAD Linux  2019 .td_uid_42_5cdeb05c78c54_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cdeb05c78c54_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Системите за автоматизирано проектиране (CAD) дават възможност за създаване, модифициране, анализ и оптимизация на най-различни проекти с помощта на компютър. Този софтуер се използва от архитектите, аниматорите, графичните дизайнери, инженерите и още много други, за създаване и подобряване на техните проекти, както и за улесняване на работата с документацията.

Тук са събрани едни от най-добрите AutoCAD аналози за Linux към средата на 2019 година. Няма особени промени в сравнение с миналата година, но има някои нови моменти. Включени са както свободни, така и платени програми с подобни възможности.

Аналозите на AutoCAD в Linux FreeCAD

FreeCAD е безплатна кросплатформена многоцелева 3D-CAD среда с отворен код за параметрично моделиране. Основно е предназначена за механичен дизайн, но намира приложение и във всички други области изискващи точно моделиране на 3D обекти. Възможна е работата както с помощта на графичен интерфейс, така и чрез терминал. Използва се концепцията на работно пространство, налична е геометрията на твърдото тяло, вградена е конзола за програмния език Python, има фреймуърк за създаване на скриптове и още много други неща. Това е един отличен софтуерен инструмент за създаване на 3D проекти от 2D модели и обратното. FreeCAD се счита за най-добрият безплатен аналог на програмата AutoCAD.

.td_uid_41_5cdeb05c787d1_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cdeb05c787d1_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

  AutoCAD Linux  2019

Програмата FreeCAD е включена в официалните хранилища на Ubuntu и може да се инсталира от Софтуерния мениджър. Който предпочита работа в терминал, командата е

sudo apt install freecad LibreCAD

LibreCAD е свободна 2D-CAD система с отворен сорс код и графичен интерфейс, базиран на Qt4 и на различните Linux платформи може да изглежда малко по-различно. Програмата започна развитието си като форк на QCAD с име CADuntu. Към днешен ден тази програма включва множество инструменти за създаване на сложни 2D модели и е достъпна на повече от 30 езика.

  AutoCAD Linux  2019

Тази програма също е включена във всички официални Linux хранилища и може да се инсталира чрез Софтуерния мениджър или от терминала с помощта на командата

sudo apt install librecad OpenSCAD

OpenSCAD е още една нелоша алтернатива на AutoCAD с отворен код за създаване на триизмерни обекти, която има версии за Windows, Linux и MacOS. Програмата е адресирана предимно към програмистите, понеже програмният прозорец за писане на сорс код се намира до визуалния редактор на моделите, което дава възможност за извършване на тънки настройки и сложни 3D модели.

  AutoCAD Linux  2019

За инсталиране на OpenSCAD в Ubuntu например, може да се използва следната команда

sudo apt install openscad BRL-CAD

BRL-CAD също е програма с отворен сорс код, която се разработва вече от 30 години. Програмата е кросплатформена и поддържа високопроизводително рендиране с трасиране на лъчите, геометрия с интерактивно рендиране, визуален режим за редактиране на моделите и сценариите.

  AutoCAD Linux  2019

За инсталирането на BRL-CAD от официалните хранилища в терминала можете да въведете командата

sudo apt install brlcad

Най-новата версия на програмата може да се вземе като се изтегли deb пакета от официалния сайт или от sourcefoge

SOLVESPACE

Това е свободна CAD с отворен код за параметрично двумерно и триизмерно моделиране. Тя е написана на C++ и е достъпна за повечето платформи за персонални компютри. Програмата поддържа експортиране на 3D моделите като DXF и STEP файлове, анализ с помощта на STL, измерване на обеми, работа с измервания и ограничения, въвеждане на параметри чрез математически формули и изрази, и още много други.

  AutoCAD Linux  2019

Програмата я има в хранилищата на Ubuntu и може да се инсталира чрез Софтуерния мениджър. Както обикновено, терминалната команда е

sudo apt install solvespace BricsCAD (платена)

BricsCAD е платена, съвременна кросплатформена CAD среда за 2D и 3D моделиране. Тя е специално създадена, за да помогне на потребителите да работят бързо и ефективно, но при минимум използвани ресурси.

  AutoCAD Linux  2019

BricsCAD може да се използва безплатно през първите 30 дни след нейното инсталиране.

LeoCAD

LeoCAD е свободен аналог на AutoCAD с отворен код, в който създаването на визуални модели става с помощта на LEGO блокчета. Програмата е оптимизирана за създаване на много големи модели. Възможно е създаването на сложни строителни конструкции. Да обърнем внимание, че тази програма няма никакво отношение към групата компании LEGO.

  AutoCAD Linux  2019

За инсталирането на програмата LeoCAD може да се използва командата

sudo apt-get install leocad Siemens NX (платена)

  AutoCAD Linux  2019

Siemens NX е фирмено, гъвкаво и интерактивно програмно CAD осигуряване, което е създадено с цел ускоряване процеса на проектиране, моделиране и създаване на инженерни модели. Работната среда включва голям набор от инструменти, както и няколко отделни приложения за конкретни задачи. Например Catchbook с помощна информация, много полезна за начинаещите потребители.

DraftSight (затворен код)

DraftSight е безплатна CAD система със затворен сорс код, предназначена за двумерно моделиране. Поддържа няколко файлови формата и предлага удобен интерактивен графичен интерфейс с редица настройки, поддръжка на блокове, импорт и експорт, G-Code и още много други.

  AutoCAD Linux  2019

Версията DraftSight е безплатна за индивидуално ползване, но има и професионална и комерсиална версии, които предлагат повече възможности на потребителите. Програмата е включена в хранилищата на Ubuntu и може да бъде инсталирана чрез

sudo apt install draftsight QCAD

QCAD е свободна кросплатформена CAD система с отворен код, предназначена за 2D моделиране и чертане. Тази програма е подходяща за изготвяне на технически чертежи и механични системи. Програмата поддържа работа със слоеве, групи от блокове, TrueType шрифтове, може да мащабира при разпечатване. Налични са над 40 инструмента за изготвяне на различни конструкции, 35 CAD шрифта и над 35 инструмента за различни модификации.

  AutoCAD Linux  2019

Програмата QCAD е включена в хранилищата и от терминала може да се инсталира с помощта на командата:

sudo apt install qcad

 

Разгледахме 10-те най-популярни CAD аналози за Linux към средата на 2019 година. Ако възнамерявате да се занимавате професионално или с лични цели с CAD системи, то този списък с програми може да ви помогне. Ако знаете още някоя от подобен род, споделете, за да умножим познанието.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на17 Май 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Linux, AutoCAD
Ние във фейсбук