Китай блокира Уикипедия на всички езици

     .td_uid_42_5cdd65bbdc46d_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cdd65bbdc46d_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Китай забрани достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици. Информацията е на Центъра за изследване на интернет цензурата OONI.

Преди това на територията на Поднебесната бе блокирана само китайската версия на уеб сайта (zh.wikipedia.org), както и още няколко страници, посветени на Далай Лама и на бунтовете на площада Тиенанмън. Сега Китай блокира всички версии на електронната енциклопедия (*.wikipedia.org).

OONI забеляза първите признаци на блокиране на уеб ресурса още в началото на месец април. Но сега, след поредната проверка, специалистите потвърдиха, че работата на Wikipedia в Китай е невъзможна, а самият ресурс е блокиран. Според OONI, всички субдомейни на wikipedia.org са блокирани в Китай с помощта на DNS и SNI филтри.

.td_uid_41_5cdd65bbdc168_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cdd65bbdc168_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Предполага се, че този тотален блокаж се дължи на приближаващата 30-та годишнина от масовите протести на студентите на площад Тиенанмън, които бяха бързо потушени. Тези събития са от 4-ти юни 1989 година.

По този начин Уикипедия бе добавена към списъка с другите блокирани големи интернет услуги, включително Facebook, Instagram, WhatsApp и Google.

През месец април 2017 година Уикипедия бе забранена и в Турция, понеже според властите, ресурсът е част от информационната кампания за очерняне на страната на международната арена.

Китайската цензура е известна със своята твърдост. Според рейтинга на Freedom House, Китай има най-ниско ниво на свободата в интернет, в глобален мащаб.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 3
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на16 Май 2019
ИзточникKaldata

Тагове
imgmargin0, auto
Ние във фейсбук