Производителите на компютърна памет масово се прехвърлят от Китай в Тайван заради търговската война между САЩ с Китай

                 .td_uid_42_5cdae9ad044b5_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cdae9ad044b5_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Търговката война между Китай и САЩ едва ли ще приключи скоро. Конфликтът вече оказва значително влияние на глобалната икономика, както и на отделните бизнес сектори. Ситуацията се усложни с новия указ на президент на САЩ Доналд Тръмп за нови мита за огромен брой китайски стоки.

Повишението на митата включва потребителската електроника и електронните компоненти. Според финансовите експерти, последствията ще са във вреда на Китай и в полза на САЩ, като сумата се очаква да достигне $200 милиарда в полза на САЩ. Разбирайки сериозността на положението, Поднебесната започнаха да напускат производителите на електронни компоненти и най-вече на памети.

Проблемът е ясен: ако тези производители останат в Китай, цената на тяхната продукция ще се покачи, което ще окаже силно влияние на конкурентоспособността на всяка една от тези компании. А ситуацията в Китай за чуждестранните производители и така вече стана неособено благоприятна. През 2008 година правителството на страната промени законодателството и въведе нови алинеи, защитаващи правата на служителите и на китайските компании.

.td_uid_41_5cdae9ad040e9_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cdae9ad040e9_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

В резултат от това нарасна работната заплата, което оказа влияние на себестойността на продукцията. Като следствие от това компаниите започнаха масово да напускат Китай и да се преместват в Тайван, Индия, Бразилия и дори в САЩ. Сега този процес се ускори.

Редица медии съобщиха, че в заводите на някои производители на памети цари пълен хаос, понеже бизнесът се стреми колкото се може по-бързо да напусне Китай. Най-желаната дестинация е Тайван, а компаниите, които вече са в Тайван, разширяват присъствието си и максимално бързо изграждат нови мощности. В Китай ще остане само бизнесът, който произвежда вътрешна продукция.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Май 2019
ИзточникKaldata

Тагове
imgmargin0, auto
Ние във фейсбук