Reuters: Amazon постепенно заменя складовите работници с роботи

Reuters: Amazon      .td_uid_42_5cdabaae3ad6f_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cdabaae3ad6f_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Amazon вероятно е готов да съкрати хиляди работни места в своите предприятия, като замени пакетировачите на стоки с роботи.

Компанията Amazon започва да инсталира в своите складове роботи, които пакетират стоките. По този начин се автоматизира работата, с която сега са заети хиляди хора, съобщи Reuters.

Amazon използва роботите CartonWrap произвеждани от италианската компания CMC Srl. Технологията на работа е следната: роботът сканира стоката, която се движи към него по конвейер, сглобява от картон необходимата опаковка и пакетира поръчката. Според тази информация, в няколко десетки предприятия на Amazon ще бъдат инсталирани по два от тези роботи.

.td_uid_41_5cdabaae3aaa3_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cdabaae3aaa3_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Роботите CartonWrap пакетират по 600-700 поръчки на час, което е от 4 до 5 пъти повече в сравнение с хората. Всеки робот може да замени 24 души, а цялостното внедряване на новата технология може да доведе до съкращаването на над 1000 души, досега занимаващи се с пакетирането на стоките. В този процес все пак са необходими хора: един, който да поставя поръчките на конвейера, още един, който да сменя ролките хартия и лепилото и трети, обучен да отстранява неизправностите.

Една от тези машини струва $1 милион плюс разходите за амортизация и за обслужване. Специалистите на Amazon са пресметнали, че разходите ще се възстановят за не повече от две години. Компанията не е е обявявала, че ще има съкращения и вероятно, заетите с пакетирането работници ще бъда насочени към другите отдели. Добре известно е, че Amazon по всякакъв начин се опитва да намали ръчния труд в своите предприятия.

„Тестваме нова технология с цел повишаване на безопасността и увеличаване скоростта на доставките, с което да увеличим ефективността на нашите предприятия“ – заяви пред Reuters официален представител на Amazon. „Икономисаните парични средства възнамеряваме да използваме за създаването на нови услуги за нашите купувачи и по този начин ще разкрием нови работни места“.

Amazon е една от компаниите в САЩ с най-много работници и служители. Разкриването на нови работни места се поощрява от властите. Така например, миналата година щатът Алабама обеща да изплати на Amazon $48,7 милиона в продължение на 10 години за създадените 1500 нови работни места.

Reuters: Amazon

Amazon избягва появата на каквито и да било негативни материали в пресата по отношение на уволнения или съкращения в своите складове, поради роботизирането на ръчния труд. Всъщност компанията по принцип не уволнява своите работници. Но работата на конвейера е толкова досадна и изтощителна, че хората не издържат дълго. По този начин Amazon постепенно ще ги замени с роботи, които могат да работят с бързо темпо 24 часа в денонощието. Очаква се изцяло роботизирани складове да се появят след 10 години.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Май 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Amazon, Reuters
Ние във фейсбук