Притежателите на iPhone вече могат да съдят Apple за антимонополни практики

.td_uid_42_5cdaba9316d97_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cdaba9316d97_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Върховният съд на САЩ реши, че притежателите на iPhone вече могат да подават съдебни искове срещу компанията Apple, понеже тя монополизира продажбата на приложения чрез своя магазин App Store.

  iPhone     Apple

По-голямата част от съдиите не се съгласиха с аргументите на Apple, че купувачите на приложения не са директни клиенти на Apple. Върховният съд на САЩ реши делото „Apple срещу Пепър“ в полза на последния и постанови, че

„Притежателите на iPhone са непосредствени купувачи, които имат правo да подават съдебни дела срещу Apple за предполагаема монополизация“.

Проблемът е, че App Store е единственият начин за придобиване на приложения за iPhone, iPad и Apple Watch, което на практика е монопол. Според политиката на Apple, компанията взема от разработчиците по $99 годишно, за да имат право да публикуват своите апликации, както и по 30% комисионна от всяка продажба на съответното приложение. При това компанията забранява на разработчиците да продават своите програми извън пределите на App Store. Известно е, че Google точно обратното, дава възможност за изтегляне и инсталиране на приложения от други хранилища и източници. Някои разработчици предлагат своите апликации директно, без да имат нещо общо с Google Play.

.td_uid_41_5cdaba93168c1_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cdaba93168c1_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Робърт Пепър и няколко други потребители подадоха колективен иск срещу Apple още през 2011 година. Те заявиха, че Apple завишава цените на приложенията и поискаха обезщетения за нанесените вреди. В така представеното съдебно дело Apple заяви, че компанията не поставя директно цената на приложенията, а действа като посредник между потребителите и продавачите. Но Върховния съд на САЩ не се съгласи с тази теза. Сега делото може да бъде върнато в по-долна инстанция.

„Ние се гордеем, че създадохме най-безопасната и надеждна платформа за нашите клиенти, както и отлични възможности за печалба на всички разработчици от целия свят. Те слагат цените на своите приложения и Apple не участва в това. Голяма част от приложенията в App Store са безплатни и Apple нищо не получава от тях. Единственият вариант за получаване на печалба е когато разработчикът реши да продаде своя продукт чрез App Store“ – заявиха представителите на Apple.

  iPhone     Apple

App Store е един от главните източници на доход за Apple. Решението на Върховния съд и възможните следващи съдебни процеси могат да повлияят на начина за разпространяване на приложенията. Това съдебно решение може да заплаши сегашният бизнес модел на корпорацията и може да придаде по-голяма тежест на призивите на някои политици за необходимостта от разделяне на големите корпорации на по-малки компании.

Сега всички притежатели на iPhone могат да подават съдебни искове срещу Apple за проявен монополизъм и се очаква завеждането на много съдебни дела. Ако Apple загуби някои от тях, ще трябва да намали 30 процентната комисионна за приложенията на разработчиците и да плаща обезщетения. Аналитиците са на мнение, че има само три неща, които биха намалили апетита на Apple: конкуренцията, съдебните искове и контрола от страна на регулаторните органи.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 42
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Май 2019
ИзточникKaldata

Тагове
iPhone, Apple
Ние във фейсбук