Това е последната снимка на Луната преди падането на израелската сонда

.td_uid_42_5cb44821b3a37_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb44821b3a37_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Космическият кораб Beresheet на израелската SpaceIL имаше доста малки шансове да се приземи на Луната като първата частна сонда, която се опита да го направи. Уви, двигателят му се прекъсна по време на опита за кацане, комуникацията бе загубена и Beresheet се разби на повърхността. За щастие, малко преди това се случи, космическият кораб обърна камерата си към хоризонта на Луната и успя да прихване последната, възвишена снимка на повърхността на кратера.

SpaceIL беше един от финалистите на конкурса Google Lunar Xprize, който завърши без победител. Ако сондата се приземи, тя щеше да донесе няколко научни опита. Това включва измерване на локалното магнитно поле с помощта на магнитометър и носене на лазерна рефлекторна решетка на NASA за измерване на точното разстояние между Земята и Луната. Тя също така носеше времева капсула, съдържаща копие на англоезичната Wikipedia, речници, Тората, детски рисунки, мемоари на оцелял от Холокоста и др.

Ракетата Falcon 9 на SpaceX изстреля Beresheet във висока орбита около Земята на 22 февруари. През следващите няколко месеца тя постепенно се насочи към орбитата на Луната и трябваше да кацне на северното ? полукълбо. Техниката, макар и необичайна, беше предназначена да пести гориво – след като сондата се приземи, тя щеше да има мощност само за няколко дни.

За съжаление, по време на подхода, двигателят спря. Контролът на мисията успя да го върне онлайн след рестартиране на системата, но сондата вече беше загубила твърде много височина, за да намали прекомерната скорост. Когато се удари с повърхността, тя се движеше с около 400 км/ч вертикално, според крайните телеметрични стойности.

.td_uid_41_5cb44821b363c_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cb44821b363c_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Минутите преди това да се случи, Beresheet си направи селфито с бързо приближаващата се Луна във фонов режим. Малко след това тя направи и много по-близката снимка отгоре.

Освен катастрофата с висока скорост, опитът на SpaceIL всъщност беше доста успешен. Това е само четвъртата, която докара космически кораб на Луната – дори на парчета – след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. Тя успя да направи това с мисия, която струваше само 100 милиона долара – малък процент от всички предишни усилия. Компанията заяви, че е окуражена от първите усилия и планове за изграждане на друга версия на Beresheet, за да „завърши мисията“.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на15 Апр 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Beresheet
Ние във фейсбук