Deloitte: основната тенденция на пазара на труда стават суперпрофесиите

Deloitte:        .td_uid_42_5cb32ec69fc27_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb32ec69fc27_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

На пазара на труда расте търсенето на специалисти с хибридни навици, които могат да вършат работата на на трима неособено заети и да изпълняват задачи, които не са включени в техните длъжностни характеристики. Появата на пълноценни добре заплатени подобни хора стана възможно благодарение на бързия технологичен прогрес.

Епохата на универсалните

В развитите държави специалистите с хибридни навици вече станаха норма на пазара на труда. Инженерите трябва да разбират от маркетинг, а дата аналитиците започват внимателно да изучават рекламните технологии.

В САЩ, в тази хибридна категория вече попада една четвърт от целия обем трудова заетост. Умението да се съчетават технологичните и комуникационните навици оказват силно положително влияние на заплатата – в повечето случаи тя нараства с над 40%.

.td_uid_41_5cb32ec69f81e_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cb32ec69f81e_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Според аналитиците на компанията Deloitte, именно хибридните професии само след 10 години ще заемат дял от 60-70% от пазара на труда.

Но в своя нов отчет аналитиците определиха още една група специалисти на близкото бъдеще, която е възникнала под влиянието на бързото развитие на новите технологии. Новата категория включва хора, които не само умело съчетават практическите си навици с гъвкавост в работната среда, но и могат да изпълняват пълния спектър задачи, характерни за няколко професии.

Така например, кредитните инспектори в банките могат да работят и като специалисти по коучинг. Лекарите и медицинските сестри в някои болници могат да бъдат по-универсални и да извършват както диагностика, така и обслужване на пациентите. В производството, инженерите не само да внедряват роботизирани машини, но и да помагат на разработчиците в създаването на по-ефикасен софтуер за обучение на роботите.

Deloitte:

На практика хората със супер професии трябва да работят за двама или дори за трима. Но аналитиците на Deloitte подчертават, че това вече е възможно благодарение на развитието на новите технологии. Автоматизацията и роботизацията намалява натоварването и част от задачите може да бъде извършвана от новите машини и алгоритми.

Аналитиците са убедени, че появата на супер професиите радикално ще промени целия пазар на труда. Самата работа няма да се определя със списъка от длъжностната характеристика, а от проблемите, които трябва да реши съответния специалист.

Йерархията в компаниите също ще се промени, понеже схемата ръководител-подчинен ще престане да бъде актуална.

Но тези работни места няма да са много – те ще са около 20-30% от целия пазар на труда. Ще доминират хората с хибридни навици. А останалите ще трябва да се задоволят с нископлатен рутинен труд.

Deloitte:

Очаква се голяма популярност да получи професията „цифров чистач„. Това е модератор, който филтрира данните, цензурира социалните мрежи и умее да почиства масивите данни.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Апр 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Deloitte
Ние във фейсбук