Раждането на звезди спомага за създаването на още галактики, гласи проучване

        ,  .td_uid_42_5c8d2fed1a405_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8d2fed1a405_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Въпреки необятния простор между космическите тела във вселената космосът не е абсолютно празен. Газове и прах пътуват на потоци през пространството и евентуално формират звезди и галактики. Но откъде идва тази материя? Ново проучване разкри как „галактически ветрове“ носят прах и газове… от наскоро родили се звезди, и ги отнасят в пространството.

Учени от Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA) насочиха вниманието си към галактиката М82 (Cigar Galaxy), която е известна сред научните среди като място на непрекъснато раждане на звезди. По-конкретно, слънца се формират поне 10 пъти по-бързо там, отколкото в нашия Млечен път. Във връзка с това, в тази галактика властват изключително силни галактически ветрове – потоци от силно заредени частици, които се изстрелват след раждането на звезди. Това е идеалният шанс за нас да наблюдаваме движението на материята в пространството.

Посредством летящата обсерватория на SOFIA астрономите успяха да изследват магнитното поле на М82. Според техните данни, галактическите ветрове носят не просто материя, но изместват и самото магнитно поле. Така частиците прекосяват разстояния над 2000 светлинни години.

.td_uid_41_5c8d2fed19fb4_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8d2fed19fb4_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Енрике Лопез-Родригез от екипа на SOFIA, принципно работещ за асоциацията USRA, сподели:

„Една от главните цели на това проучване е да изучим как галактическите ветрове местят цялото магнитно поле. Не очаквахме, че то е напълно съгласувано с ветровете, като се има предвид огромното пространство.“

Откритията предполагат, че именно тези ветрове са отговорни за зараждането на нови звезди и галактики. Носенето на магнитни сили в космоса действа като катализатор за формирането на звезди и евентуално галактики. Представете си, че раждащата се звезда представлява главата на глухарче. Семената му се нуждаят от вятър, за да разпространят растението надалече. Галактическите ветрове изпълняват тази функция. Информацията ни дава по-пълна представа за формирането на вселената като цяло. Завеждащия проучването Тери Джоунс допълни:

„Изучаването на интергалактическите магнитни полета… и изследването на тяхната постепенна промяна, е ключът към разбирането как галактиките са еволюирали в космическата история. Едва сега имаме нова перспектива, с която да погледнем тези полета“.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 6
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на16 Март 2019
ИзточникKaldata

Тагове
auto, imgmargin0
Ние във фейсбук