Facebook изправен пред федерално преследване заради продажба на данни

.td_uid_42_5c8badb79183c_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8badb79183c_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Федералната прокуратура на САЩ започна криминално разследване на Facebook, съобщи The New York Times. Разследват се сделките на компанията на Марк Зукърбърг с редица световни технологични гиганти за незаконно отдаване на потребителските данни.

По конкретно, Федералната прокуратура разследва няколко конкретни сделки на Facebook с Apple, Amazon и други гиганти на Силициевата долина – добавя NYT.

Facebook

В рамките на тези споразумения е уговорено прехвърлянето към тези компании на личните данни на потребителите, включително списъка с приятелите в социалната мрежа, информацията за осъществяване на контакт с потребителя и дори личните съобщения – всичко това без знанието и съгласието на потребителите.

.td_uid_41_5c8badb78f12c_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8badb78f12c_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Според авторитетното издание, Голямото жури в Ню Йорк е поискало да бъдат представени на съда данните за минимум два много известни производители на мобилни устройства. И двете компании са в партньорски отношения с Facebook и са разполагали с широк достъп до личната информация на стотици милиони потребители.

„Ние помагаме на следствието и възприемаме тази проверка много сериозно. Дадохме публични показания, отговорихме на много въпроси и обещахме да оказваме съдействие“ – заяви официален представител на Facebook

След като тази новина се разпространи в уеб пространството, цените на акциите на Facebook паднаха с 1,5%.

Според Федералната прокуратура, Facebook е виновен по няколко параграфа едновременно. Преди всичко социалната мрежа е измамила своите потребители, като им е обещала да пази техните лични данни, но в същото време ги е продавала на трети лица. Освен това, компанията на Зукърбърг е обвинена за твърде сложната система от настройки, която заблуждава потребителите и не им дава възможност да ограничат разпространението на своите лични данни.

Това че със съдебното дело се е заело Голямото жури демонстрира изключителната сериозност на ситуацията. Facebook може да очаква нови страхотни глоби след изтеклите две години, запомнени с поредица от скандали, свързани с безопасността и неприкосновеността на личния живот.

Но има и по-страшни последици – социалната мрежа на Зукърбърг губи лоялността на аудиторията, която вече се умори от многочислените проблеми на Facebook.

И като добавка към разследването от страна на Федералната прокуратура, Facebook си изпати и по друг начин. На 13-ти март социалната мрежа тотално се срина за около 10 часа – най-големият срив в историята на Facebook. През това време Facebook. както и онлайн услугите Instagram и WhatsApp, които са собственост на социалната мрежа, също бяха недостъпни в много страни от целия свят. Повечето потребители не можеха да публикуват статуси, нито да харесват и споделят публикации, а всеки опит да напуснат акаунтите си и да се логнат отново бе неуспешен. На всички се появяваше съобщение, че сайтът е в профилактика и работата ще бъде скоро възстановена.

Днес разбрахме, че гафът е станал заради промени в сървърната конфигурация.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 8
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на15 Март 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Facebook
Ние във фейсбук