Какво ново предлага първата бета версия на Android Q

    Android Q.td_uid_43_5c8b765858764_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c8b765858764_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Новата версия На ОС Android дава на потребителите по-голям контрол върху приложенията, които искат достъп до местоположението. Сега е възможно да се избере, кога да се дава достъп на приложенията до данните на GPS системата: през цялото време, един път по време на текущата сесия или никога.

Безопасност

    Android Q

Добавена е възможност за контрол и на други опции по безопасността, като например потребителят може да реши дали да позволи на съответното приложение достъпа до снимките или папката с изтеглените файлове.

.td_uid_42_5c8b76585845e_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8b76585845e_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Друг нов момент е, че Android Q не позволява на приложенията да закриват текущо отворените програмни прозорци. Ако приложението иска да привлече вниманието на потребителя (например да покаже, че някой звъни), може да направи това чрез уведомление с по-висок приоритет. И още, на приложенията е забранено да имат достъп до чувствителни данни – IMEI, серийния номер на мобилното устройство и други подобни идентификатори. Нов момент е и, че MAC адресът на мобилното устройство за всяка Wi-Fi мрежа се генерира по случен метод. Поддържат се новите стандарти за мрежово криптиране, включително WPA3 и Enhanced Open.

Нов форм фактор

    Android Q

В Android Q е добавена поддръжката на сгъваеми смартфони. Операционната система променя интерфейса в зависимост от габаритните размери на екрана и може моментално да прехвърля приложенията от единия екран към другия.

По-лесно изпращане на съдържание

    Android Q

Тези промени засягат прехвърлянето на съдържание от едно устройство към друго. Появила се е опцията SharingShortcuts, даваща възможност за споделяне на препратки, чрез които мигновено се споделя информация.

Бърз достъп до системните настройки

    Android Q

Новата Android Q дава възможност на разработчиците да добавят в своите приложения достъп до системните настройки, като например Wi-Fi, Bluetooth, регулиране силата на звука и т.н. По този начин отпада необходимостта да се излиза от приложението и да се търси необходимата функция в настройките. Например, възможно е да се изключва и включва обмена на данни без да се излиза от браузъра.

Интересна е и функция за адаптивна Wi-Fi връзка, която намалява забавянията и повишава качеството на мобилната връзка – полезно при онлайн игрите и видеочата. Не се уточнява как работи тази функция и ще е интересно да разберем повече подробности.

Снимки

    Android Q

Приложенията могат да искат от камерите информация за дълбочината на сцената и да получават JPEG файл, включващ XMP метаданните. По този начин външните приложения могат да правят снимки с боке ефекта и да създават, например триизмерни карти на помещенията.

Видео и звук

Android Q поддържа новия видео кодек AV1 с по-висококачествен стрийм при по-малък трафик. Вградена е и поддръжката на аудио кодека Opus, както и HDR10+ режима за дисплеите, които са съвместими с него. Мобилните устройства с Android Q вече поддържат MIDI и могат да се използват за професионална музикална работа.

ART и Vulkan

В Android Q е ускорено стартирането на приложенията чрез използването на технологията ART, която предварително компилира и оптимизира кода. Енджинът Vulkan за 3D графика сега се използва не само в игрите, но и в приложенията.

Приложенията

Android Q е съвместим както с 64-битовите, така и с 32-битовите приложения, но след няколко месеца Google ще започне да изисква от потребителите да се отказват от 32-битовите, а в Google Play ще се приемат само 64-битови проекти.

Десктоп режим#td_uid_41_5c8b765855407 .td-doubleSlider-2 .td-item1{background:url(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/03/desktop.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_41_5c8b765855407 .td-doubleSlider-2 .td-item2{background:url(https://i0.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/03/desktop1.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2    Android Q    Android Q

Този режим засега може да се включи само форсирано. Необходимо е към смартфона да се свърже външен монитор и да се изпълни следната команда:

adb shell am start -n "com.google.android.apps.nexuslauncher/com.android.launcher3.SecondaryDisplayLauncher"

В този режим изображението от смартфона се извежда към външен монитор чрез обикновен кабел (без док станция). Приложенията се стартират в отделни прозорци, в горната част на екрана се вижда лентата на състоянието, а долу са навигационните иконки.

Допълнителни опции за уведомленията

    Android Q

При по-дълъг клик върху уведомлението се появяват няколко опции: блокиране, показване без звук или да продължат да се показват. След плъзгане наляво се появяват иконки за изключване на съответните уведомления за определено време – 15 минути, половин или един час.

Новото приложение Files

    Android Q

Подобно на всички други приложения, добавена е темата Material Theme. В горната част има ред за търсене, а с помощта на филтри е възможно сортиране на файловете.

Тъмна тема

    Android Q

Зачатъци на тъмна тема имаше още в Android Pie, но в Android Q тя обхваща почти целия интерфейс. Включва се от настройките на екрана. Някои приложения са останали светли – картите, търсачката и други.

При някои потребители липсва опцията за избор на тъмна тема. В този случай тя може да бъде активирана и деактивирана чрез ADB командите:

adb shell settings put secure ui_night_mode 2adb shell settings put secure ui_night_mode 1 Фон за музиката

    Android Q

Още от версия 4.4, при възпроизвеждане на музика Android може да показва като фон съответния албум. Но при Android Q се показва някакво размито изображение със сложен светлинен ефект. Фонът има някакво отношение към обложката на албума, но цветовете се променят – например при чернобяло изображение се появяват зелени отенъци.

Шрифтове

    Android Q

Разработчиците имат възможност да избират шрифт на интерфейса в своите приложения. Предлагат се шрифтовете Google Sans, Roboto, Noto Serif и Source Sans Pro.

Икономия на енергията

    Android Q

Android Q може автоматично да задейства режима за икономия на енергия в зависимост от особеностите на използване на устройството и навиците на потребителя. Това означава, че смартфонът може да влезе в режим на хибернация, например докато потребителят си почива.

Версиите на Android Q

Google ще представи шест последователни версии на Android Q, като финалният вариант е планиран за третото тримесечие на тази година.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 6
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на15 Март 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Android
Ние във фейсбук