Потаен дълбоководен робот ще снима риби без да ги плаши

.td_uid_42_5c8a96ab8fe48_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8a96ab8fe48_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

Роботите обикновено не са добър избор за наблюдение на дълбоководни животни като медузи – тяхната светлина, шум и движение могат да изплашат подводните същества. Изследователите от Института за океанография в Уудс Хоул са измислили една доста по-малко натрапчива версия на метален водолаз.

Техният Mesobot е проектиран да се движи възможно най-тихо, докато събира данни за водната флора и фауна. Четириметровият робот се движи, използвайки шест големи тласкащи устройства с ниска мощност, които няма да предизвикат раздвижване на водата, а светодиодите му могат да излъчват червена светлина (която много дълбоководни видове не могат да видят). На практика роботът не се нуждае от наблюдение –  той може да издържи до два дни във водата, което ще сведе до минимум връщането на повърхността.

Mesobot използва стерео камери, за да идентифицира търсените животни и може да ги следва сам. 12-мегапикселовата камера прави както снимки, така и 4K видео, докато пробовземател за частици може да събере следи от ДНК, плаващи във водата. Роботът има функция, която позволява също да следи за показатели като соленост на водата и разтворения в нея кислород.

Предполага се, че Mesobot ще бъде готов за тестване в началото на 2019 г. и ще направи първото си реално гмуркане през лятото. Това ще даде възможност да надникнем в морския живот на хиляди видове и свободно да изследваме тяхното поведение.

.td_uid_41_5c8a96ab8f9d2_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8a96ab8f9d2_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Март 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Mesobot, auto, imgmargin0
Ние във фейсбук