NASA получи рекорден бюджет и през 2028 година ще изпраща астронавти на Луната

NASA   2028   .td_uid_42_5c88d3a9a53ce_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c88d3a9a53ce_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

От рекордния бюджет на НАСА за финансовата 2020 година, която започва на 1-ви октомври 2019-та, половината средства – $10,7 милиарда са отпуснати за мащабна програма за изследване на Луната. Предполага се, че през 2028 година на естествения спътник на Земята отново ще кацнат американски астронавти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира рекорден бюджет за НАСА за 2020 финансова година. Бюджетът е в размер на $21 милиарда, като $10,7 милиарда от тях са предназначени за лунната програма. А в сайта на НАСА можем да видим, че за 2028 година е планирано кацането на астронавти на Луната. Сега предстои този бюджет да бъде одобрен от Конгреса.

Въпреки традиционния за републиканската администрация прагматичен подход към науката, космическите програми не са орязани. Точно обратното, директорът на космическата агенция Джим Брайдънстайн отбеляза, че поисканият от президента бюджет е рекорден – с 6% по-голям от миналогодишния. Този бюджет ще позволи през следващото десетилетие да се разработят нови технологии, а човечеството ще може да се върне на Луната и ще започне подготовката за „следващия гигантски скок“ – полета на астронавти до Марс.

.td_uid_41_5c88d3a9a4ed9_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c88d3a9a4ed9_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

През 2020 година една от приоритетните задачи става приключването на работата върху свръхтежката ракета SLS и пилотирания космически кораб Orion. Малко след това трябва да бъде осъществено първото изстрелване на SLS. Тази версия на ракетата може да изведе в орбита около Луната 27 тона полезен товар. Нейното създаване е с приоритет пред версията Block 1B на SLS, която може да изведе в лунна орбита 37 тона полезен товар. Но без Block 1B е невъзможно транспортирането на астронавти до Луната и тяхното завръщане на Земята.

NASA   2028

Ако това финансиране се запази през следващите години, плановете на НАСА са през 2022 година да бъде създадена окололунната космическа станция LGS (Lunar Gateway Station), както и полета на Orion около Луната с екипаж на борда. А през 2024 година е планирано разширяването на лунния портал.

Едновременно с това ще се извършва най-подробно изследване на Луната с помощта на сонди и роувъри с цел да се избере най-подходящото място за кацане. Лунната станция LGS е предвидена да бъде нещо като плацдарм за пътешествия до Луната и Марс.

И още, до 2028 година са планирани 14 комерсиални изстрелвания на космическите кораби Crew Dragon и Starliner на компаниите SpaceX и Boeing, като и 5 пилотирани експедиции с кораба Orion.

2028 година официално е посочена като годината за повторно кацане на астронавти на Луната.

НАСА планира редица околоземни мисии и проекти за дълбокия космос, включително нов марсиански роувър през 2020 година и специализираната сонда Europa Clipper, която ще посети спътника на Юпитер Европа. Спътникът Европа може да се окаже място за зараждане на извънземен живот, понеже от предишните мисии се знае, че под неговите ледени пластове има океан.

Неочаквано бързо – още през 2021 година трябва да достроен и изведен в космоса телескопа Джеймс Уеб. Това е най-мощният телескоп от подобен вид, създаван към днешен ден, който трябва да за замени знаменития Хъбъл. Но поради неговата твърде сложна конструкция, той поскъпва и неговото извеждане в космоса непрекъснато се отлага.

От другите планове на НАСА можем да отбележим създаването на свръхзвуковия самолет X-59м който трябва да има тих полет. Една от причините за спиране развитието на свръхзвуковия Конкорд е забраната на полет на подобни самолет над населени места поради твърде високото ниво на шума.

NASA   2028

В сайта на НАСА се казва още, че повторното кацане на Луната е свързано с юбилей – през 2019 година се навършват 50 години от първото кацане на хора на Луната.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 5
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Март 2019
ИзточникKaldata

Тагове
NASA
Ние във фейсбук