MacOS компютрите могат да бъдат атакувани от Windows малуер

MacOS       Windows

Компютърните вируси и експлойти не са нещо ново в света на технологиите. Принципно те са по-присъщи на операционната система Windows, понеже е най-разпространена. MacOS компютрите са много по-малко уязвими, особено при наличието на Gatekeeper. Но изглежда една от слабостите на системата са всъщност… Windows програмите.

Според проучване на Trend Micro, публикувано тази седмица, в интернет се е появил активен Mac малуер, който заобикаля Gatekeeper софтуера, функционирайки като Windows приложение. Изпълнимите .exe файлове за Windows не се проверяват от програмата и могат да навредят на системата. Малуерът се разпространява чрез пиратски копия на софтуер за MacOS системи в торент сайтовете. Той използва широкоразпространения фреймуърк (Mono). По този начин от компютъра може да бъде открадната информация, както и да се инсталират други вредоносни програми. Пострадали от малуера има в САЩ, Великобритания, Австралия и други страни. Проучването твърди, че най-често вредоносния код се включва в софтуерните пакети като например Paragon NTFS, кой дава възможност на MacOS да записва файлове на дискове, форматирани за Windows. Засечени бяха заразени Wondershare Filmore (инструмент за видеоредакция), LennarDigital Sylenth 1, Traktor Pro 2 и LittleSnitch (има известна ирония, понеже това е защитна стена за Mac компютри). Експертите успешно стартираха програмата на Mac, наблюдаваха как без каквото и да било разрешение изпраща системен профил към външен сървър, изтегля рекламни материали и фалшив Adobe Flash Player. Интересно е, че малуерът не работи на Windows, понеже там липсват някои файлове.

За да се защитите от потенциалната заплаха, най-добре е да не теглите пиратски софтуер от интернет. При съмнения, можете да инсталирате антивирусни програми на трети страни като например, Kaspersky, Avast и Bitdefender.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 5
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
MacOS, Windows
Ние във фейсбук