Суперскоростният влак между Лос Анджелис и Сан Франциско забуксува

Дори и Америка не е застрахована срещу проблеми в обществения транспорт – особено когато той е толкова иновативен. Имаше притеснения относно логистиката на планираната високоскоростна железопътна система в Калифорния, още когато строителството започна, и тези страхове най-накрая се превърнаха в реалност. Губернаторът на щата Гавин Нюсъм заяви, че планира да намали дължината на железопътната система, изграждайки само сегмента на „Сентрал вали“, вместо пълния маршрут Сан-Франциско-Лос Анджелис. Аргументите да не бъде завършен оригиналния маршрут са, че това би „струвало твърде много“ и ще „отнеме много време“.

Вместо това, държавата ще се съсредоточи върху изграждането на маршрут между Мерсед и Бейкърсфийлд, който минава покрай градове като Фресно. Това ще е за сметка на най-големите градове в Калифорния, но все пак е вероятно да доведе до „икономическа трансформация“ за тази част от щата, която не получава толкова внимание, колкото големите крайбрежни градове. Нюсъм не изключи възможността да завърши останалата част от линията и предложи да се настоява за повече публично и частно финансиране.

Проектът за влакове, свързващи повечето големи градове в щата със скорост 220 км/ч, първоначално бе оценен на 45 милиарда долара. Въпреки това, финалната оценка на разходите ги завиши до 77 милиарда долара. Това го превърна в мишена за критиците, които смятат проекта за загуба на пари, които иначе биха могли да бъдат похарчени за по-добри каузи.

Планът предвиждаше всички градове по трасето да бъдат свързвани с отсечки, позволяващи скорост над 320 км/ч.

И още нещо – след тези внезапни спирачки изглежда все по-малко вероятно транспортният проект да разкрие онези над 300 000 работни места, обещани преди десетилетие, когато за пръв път се заговори за високоскоростния влак.

 

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 5
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук