В ЕС става задължителна автоматичната спирачна система за автомобилите

Четиридесет държави, включително Евросъюза и Япония, се споразумяха да направят задължителни автоматичните спирачни системи за новите леки автомобили и лекотоварните камиони и пикапи. САЩ и Китай не поддържат тази инициатива.

Новите правила влизат в сила от следващата година, първоначално в Япония и всички производители на автомобили, желаещи да продават своята продукция на територията на подписалите това споразумение страни, задължително ще трябва да ги оборудват със сензори, определящи разстоянието до пешеходците и различните обекти. Системата трябва спешно да задейства спирачките при скорост под 60 км/ч, ако счете, че сблъсъкът е неизбежен, а водачът не е предприел съответните мерки.

Важно е да отбележим, че законът се отнася само до новите автомобили. Няма да се налага преоборудването на старите.

Japan Times съобщи, че първи ще тестват новите правила жителите на Япония, където само през миналата година бяха продадени 4 милиона леки автомобили и микробуси. В Европа новият закон влиза в сила от 2022 година.

Според ООН, въвеждането на новите правила всяка година ще спаси живота на над 1000 души, които иначе биха станали жертви на ПТП.

Това решение бе прието на форума на ООН, в който участваха САЩ, Китай и Индия. Но те не пожелаха да участват в дебатирането. Някои анализатори отбелязаха, че това означава липса на инициатива от страна на Тръмп.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук