Складове, гаражи и общежития: откъде са започнали най-големите IT компании

,  :  - IT

Всичките големи съвременни компании за започнали своя бизнес преди много години буквално от нулата. Те постепенно са постигнали успех, израснали са до гигантски размери и сега техните офиси се намират в огромни суперлуксозни здания. Но в началото изобщо се са и мислили за подобен разкош.

Samsung

,  :  - IT

Компанията Samsung е основана през 1938 година и първоначално е имала само малка фабрика за производството на оризово брашно в град Тегу. Корейската война в началото на 50-те години слага край на този бизнес, а всичкото имущество на Samsung е разграбено и унищожено. Според легендата, основателят на Samsung Лий Бюнг Чул (Lee Byung-chull) намира в развалините на една изгоряла сграда сандъче с пари и ги инвестира в бизнес, свързан с електронните технологии. Към днешен ден Samsung е група от компании, произвеждащи потребителска електроника, занимаващи се с химическа, електронна, лека и тежка промишленост, строителство, автомобилостроене, финансови услуги, реклама и развлечения. Днес, централния офис на Samsung се намира в южнокорейския град Сувон.

Apple

,  :  - IT

Компанията Apple е основана от двама души. Това са Стив Джобс и Стив Возняк, които работят в пристройката към къщата на родителите на Джобс. Оттогава сферата на дейност на Apple не се е променила. Компанията както преди произвежда компютри и електроника, но сега асортиментът от различни устройства е много по-широк. От 1993-та до 2017-та година офисът на Apple е разположен в кампуса „1 Infinite Loop“ в Купертино, Калифорния, САЩ. Сега компанията се премести в много по-просторно място – Apple Park с площ 71 хектара и четириетажна сграда, описваща идеална окръжност.

Microsoft

,  :  - IT

Компанията Microsoft е основана през 1975 година от Бил Гейтс и Пол Алън. Първият офис на бъдещия софтуерен гигант се намира в град Албакърк в щата Ню Мексико, административен център на окръг Берналило, САЩ. Основната дейност на компанията не е променена и до днес: Microsoft както преди се занимава предимно с разработването на софтуер, въпреки че произвежда и собствени компютърни устройства. Към днешен ден главният офис на Microsoft се намира в Редмънд в щата Вашингтон.

Amazon

,  :  - IT

Джеф Безос основава Amazon през 1994 година. Първоначално това е неголям интернет магазин, търгуващ с книги. Офис и склад на Amazon по това време се е използвал тесният гараж на родителите на Джеф, в който дори няма пълноценни мебели, но има компютри и интернет. Към днешен ден Amazon е винаги в челната тройка на компаниите с най-голяма пазарна капитализация, като наскоро бе и на първо място. Днес, централният офис на компанията е небостъргач с три огромни стъклени глобуса, разположен в центъра на Сиатъл.

Google#td_uid_41_5c642bffc4e7a .td-doubleSlider-2 .td-item1{background:url(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Google.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_41_5c642bffc4e7a .td-doubleSlider-2 .td-item2{background:url(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Google1.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2 ,  :  - IT ,  :  - IT

Google е основан през 1998 година от двамата приятели Лари Пейдж и Сергей Брин, които в продължение на три години преди това работят върху едноименната интернет търсачка. Към днешен ден Google е много повече от търсачка. Интернет гигантът е в основата на холдинга Alphabet, който се занимава с всичко, свързано с високите технологии, включително и футуристични проекти. Основната печалба на Google и Alphabet както преди, идва от рекламата, показвана от търсачката и различните уеб сайтове.

Първият офис на Google е голям гараж, оборудван като компютърна лаборатория. Към днешен ден централният офис на интернет гиганта е разположен в Googleplex в град Маунтин Вю (окръг Санта Клара, Калифорния). Броят на служителите на Google за 20 години се увеличи 50 000 пъти и сега те са над 100 000 души, работещи в целия свят.

Facebook#td_uid_42_5c642bffc91f0 .td-doubleSlider-2 .td-item1{background:url(https://i0.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Facebook0.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_42_5c642bffc91f0 .td-doubleSlider-2 .td-item2{background:url(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Facebook.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2 ,  :  - IT ,  :  - IT

Facebook е проект на четирима основатели, от която в компанията остана само един – небезизвестният Марк Зукърбърг. Най-голямата в света социална мрежа се появява през 2004 година като малкия проект TheFacebook, в който могат да се се регистрират студентите от няколко американски университета. Зукърбърг и неговите колеги са работили върху проекта директно в своето общежитие. Днес централният офис на Facebook се намира в град Менло Парк, окръг Сан Матео, Калифорния.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Samsung
Ние във фейсбук