Следващата седмица израелската компания SpaceIL ще изведе в космоса първия частен лунен апарат

    SpaceIL

Първият в историята частен лунен апарат Берешит (???????????, Битие), създаден от израелския космически стартъп SpaceIL премина всички проверки и тестове и сега предстои да бъде изведен в космоса с помощта на ракетата Falcon 9. Изстрелването е обявено за 21-ви февруари тази година, ако не се влоши времето.

„Успешното изстрелване на Берешит ще бъде резултатът от осем и половина години упорита работа. Когато започнахме да работим върху този проект, изобщо не предполагахме, че ще успеем да го реализираме“ – каза Йонатан Уайтрауб, един от специалистите на SpaceIL.

След като бъде изведен в космоса, Берешит ще остане в орбита около Земята за 2,5 месеца, като през това време непрекъснато ще повишава височината на полета. Когато космическият достигне необходимата точка и се окаже прихванат от гравитацията на Луната, ще се включат главните двигатели и по този начин той ще влезе в траектория на полет до естествения спътник на Земята.

    SpaceIL

Според плановете на SpaceIL, Берешит трябва да влезе в лунна орбита през втората половина на месец април. След това ще кацне в Морето на яснотата, недалеч от мястото на кацане на Аполо 17. Берешит ще може да работи само два дни, понеже няма топлинна защита и система за охлаждане.

    SpaceIL

През това време израелският космически апарат трябва да изпрати снимки и видеа от повърхността на Луната. Ще бъде измерено и магнитното поле на спътника.

Ако мисията бъде успешна, Израел ще стане четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, която е прилунила свой космически апарат на повърхността на естествения спътник на Земята.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
SpaceIL
Ние във фейсбук