В новата схватка изкуственият интелект IBM Debater отстъпи пред човека

     IBM Debater

След като изкуственият интелект показа превъзходството си в шаха, Go и StarCraft II, съперничеството между човека и машината започна да става все по-непредсказуемо. Но хората все пак успяха да разрушат наложилият се стереотип: по време на конференцията Think Conference в Сан Франциско, 31-годишният Хариш Натараджан (Harish Natarajan) удържа победа в публичните дебати срещу компютъра на IBM с име Debater.

Победителят от европейския конкурс за дебати от 2012 година Хариш Натараджан и IBM Debater обмениха мнения на тема „Необходимостта от субсидиране на предучилищното образование„. Участниците имаха 15 минути за подготовка, след което изложиха аргументите си в рамките на 4 минути. В продължение на още 4 минути те си задавах въпроси един на друг, а след това в продължение на 2 минути резюмираха своята позиция и обобщиха тезите си. На дебата присъстваха 700 души, предимно топ-говорители от школата Bay Area, като и журналисти.

IBM Debater, по-рано известен като Project Debater, отбеляза необходимостта от допълнително финансиране на предучилищното образование. Компютърът извлече аргументите си от база данни съставена от над 10 милиарда материала, събрани от вестници, научни списания и други. Машината цитира и известни политици. Публиката одобри доводите на Натараджан, който бе против предучилищното финансиране, понеже подобните призиви почти винаги са политически мотивирани.

Натараджан счита, че дебатите са много по-сложна задача за компютъра, отколкото игрите Go и Dota 2. Той счита, че компютърът много добре обработва големи обеми информация и може да изгражда съответните аргументи. Но днешният ИИ не може да се справи с останалите два компонента на успешните дебати: да представя сложните аргументи в опростена и структурирана форма, както и да ги представи като важни за аудиторията.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Debater
Ние във фейсбук