Тръмп подготвя забрана за използване на китайско телекомуникационно оборудване в САЩ

Доналд Тръмп планира да подпише още тази седмица дълго отлагано изпълнително решение за забрана на китайско телеком оборудване за американските безжични мрежи, предава Fierce Wireless, цитирайки репортаж на Politico.

Изданието се позовава на множество свои източници, според които Тръмп бърза с подписването на документа с цел той да влезе в сила преди старта на Световния мобилен конгрес, който ще се проведе в Барселона по-късно този месец. Именно по време на MWC 2019 се очаква засилен интерес и осъществяването на множество сделки за закупуване на нов хардуер за 5G мрежи. Huawei, традиционно сред най-активните участници на форума, е най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, но напоследък компанията е подложена на силен натиск от няколко страни, сред които на първо място е САЩ. Независимо от множеството опровержения на китайската компания, Вашингтон е убеден, че Huawei и други китайски компании, като ZTE например, работят в тясно сътрудничество с властта в Пекин и се отправят директни обвинения, че посредством тях, Китай шпионира САЩ и съюзниците им. Тръмп вече подписа закон за забрана на използването на оборудване на двете споменати китайски компании от федерални структури. Според Politico, настоящето намерение се подготвя от девет месеца, но именно MWC може да е причина то да влезе в сила сега.

„Всяко официално действие, насочено срещу Huawei може да има огромни последици за цялата индустрия“, пише Мат Капко от Fierce Wireless. „То може да засегне и скоростта, с която операторите въвеждат 5G във време на критично важен период за безжичната индустрия. Компанията има особено силно присъствие в Европа, Азия и Африка, и докато операторите се надпреварват с обещания да бият конкуренцията на полето на 5G услугите, несигурността около оборудването на Huawei и способността им да вземат дял в 5G доставките, може да наклони сериозно вниманието към по-традиционни играчи на пазара, като Ericsson, Nokia, Qualcomm и други“.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 3
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Huawei, Fierce
Ние във фейсбук