Русия ще тества пълно изключване от световния интернет

На 7-ми февруари тази година комитетът на Държавната дума по информационна политика, информационни технологии и комуникации внесе за разглеждане нов законопроект, предвиждащ отделянето на руския сегмент на интернет от световната Глобална мрежа, както и създаването на инфраструктура за неговата автономна работа. Законопроектът бързо се движи по различните инстанции и има всички шансове съвсем скоро да бъде приет.

Според този документ, новият законопроект се изготвя като отговор на твърде агресивния характер на приетата през месец септември стратегия за национална кибербезопасност на САЩ.

А сега се подготвя стрес тест, в рамките на който руският сегмент на интернет за известно време ще бъде изключен с цел подготовка за бъдеща кибервойна. Информацията бе потвърдена от BBC, Nakedsecurity и други медии.

В рамките на този тест, данните които се обменят между жителите на Русия и руските организации, ще остават в пределите на страната и няма да достигат други държави. Тестът трябва да се проведе до 1-ви април тази година, като точната дата все още не е обявена.

В теста ще участват всички руски интернет провайдъри, които могат да препращат данните в контролирани от държавата маршрути. Интернет трафикът ще бъде филтриран по такъв начин, че данните да достигат до руските контрагенти, но да остават скрити за чуждестранните компютри.

Преди няколко дни се появи информация, че Русия подготвя паричен ресурс от 1,8 милиарда рубли за автономната работа на руския интернет. Сега се оказа, че за тази цел ще са необходими над 20 милиарда рубли.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на12 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук