„След като разглобихме Model 3 разбрахме, че ще трябва да правим наново Audi и Porsche“

„  Model 3 ,    Audi Porsche“

Германските компании работят съвместно върху перспективната платформа за електромобили PPE. Те разглобиха конкурентния електромобил Model 3, за да разберат неговото устройство и какви компоненти са използвани. Веднага след това прототипът на PPE се наложи да бъде променен и стана ясно, че той трябва да стане с няколко хиляди долара по-евтин.

Tesla Model 3 причинява главоболие на конкурентните производители на електромобили. Това е първият масов електрически автомобил на компанията и Илън Мъск е уверен, че именно от неговия успех зависи съдбата на самата компания. Считаше се, че Model 3 е твърде скъп електромобил, а опитите за увеличаване обемите на производство доведоха до „производствения ад“ за Tesla. Но уеб порталът Manager Magazin публикува нова информация, която коренно промени тези схващания. Оказа се, че Tesla Model 3 е много по-добра от гледна точка организация на производството и поставянето на детайлите в сравнение с опитите на традиционните автомобилни концерни да създадат достоен конкурент.

„Прекалено скъпо“

Преди известно време няколко екипа специалисти разглобиха Model 3 до последното винтче и със своите публикации изградиха мнение, че това е твърде скъп за производство електромобил..

Така например, експертите на Munro & Associates съставиха списък с 227 забележки по отношение на Model 3. Всяка точка от този списък подсказва, че Илън Мъск губи огромни суми пари заради несъвършения дизайн на електромобила и от проблемите в поточните линии. Изводът на експертите бе следният: “ Tesla Model 3 е прекалено тежка, скъпа и безсмислено сложна за производство„. Лансираше се идеята, че тези проблеми на практика сриват огромния потенциал на електромобила за получаването на големи печалби.

„  Model 3 ,    Audi Porsche“

Същият трик използваха и германските специалисти. Те увериха целия свят, че анонсираната от Мъск цена от $35 000 е абсолютно недостижима. Цената при която компанията би продавала този електромобил без загуба е $50 000.

Всичко това създаде на европейските автомобилни производители лъжливо впечатление, че Tesla Model 3 няма как да завоюва пазара, който е замрял в очакването на редица нови анонси на други електромобили.

„Прекалено евтино“

В края на месец януари тази година Tesla получи официално разрешение да продава Model 3 в Европа. Уеб изданието Electrek съобщи, че Porsche и Audi веднага са направили реверсивно инженерство на електромобила. Да напомним, че двете компании съвместно разработват перспективната платформа PPE, на базата на която ще се изграждат техните електромобили.

„  Model 3 ,    Audi Porsche“

Но резултатите от разглобяването на Tesla Model 3 до последното болтче дадоха твърде неочакван резултат. Порталът Manager Magazin е получил вътрешна информация от тези компании, която потвърди, че те наистина разглобяват и оглеждат масовия електромобил на Tesla. Според тази информация, Porsche и Audi са научили ценен урок: Model 3 буквално им е отворил очите и те са разбрали, че електромобилите, базирани на PPE ще бъдат твърде скъпи и няма да могат да се конкурират с Model 3.

Според уеб изданието, тези компании може и да не минават през производствения ад, но със сигурност имат големи проблеми. В сравнение с Model 3, електромобилите с платформата PPE ще бъдат минимум с 3000 евро по-скъпи. И ако луксозната серия на Porsche може да си позволи тази цена, за Audi тя не е подходяща.

В крайна сметка германските специалисти върнаха назад този проект и започнаха да търсят нови пътища за оптимизиране производството на своите електромобили.

Audi вече има свой електрически модел. Това е кросоувърът e-Tron, който обаче се оказа неудачен и неподходящ за пазара. Интересно е, че компанията изразходва 2 милиарда евро за неговото разработване. Според медиите, тези инвестиции никога няма да се възвърнат, понеже за електромобила с цена 60 000 евро няма да има достатъчно купувачи. Именно затова за Audi е така важно да създава бъдещите си електромобили с помощта на една евтина платформа.

За Porsche, перспективите на пазара на електромобили са добри. Интересът към модела Taycan е огромен и производството на този модел бе удвоено.

„  Model 3 ,    Audi Porsche“

Да си припомним, че наскоро Tesla на два пъти намали цените на своите електромобили. Първата оптимизация на цената бе извършена в началото на месец януари тази година Tesla намали цените на своите електромобили с $2000, за да компенсира частично двукратното намаление на федералната данъчна отстъпка, която в началото на годината намаля от $7500 на $3500. А само преди по-малко от една седмица Мъск намали цените на масовите Model 3. И трите версии на този електромобил поевтиняха с $1 100. Причината за намаляването на цените е приключването на скъпа оптимизационна програма, след което са се освободили значителни парични ресурси.

Към днешен ден началната конфигурация на Tesla Model 3 „Mid Range Battery“ сега струва $42 000 или $34 850 след данъчните отстъпки ($3 750) и потенциалната икономия на гориво ($4 300). Този модел се ускорява до 60 мили за 5,6 секунди, има максимална скорост 125 мили в час (200 км/ч) и пробег 264 мили (425 км) по EPA цикъла.

Tesla Model 3 „Long Range Battery / Dual Motor All-Wheel Drive„ с двойно предаване струва $49 900 или $41 850 след данъчните отстъпки. Ускорението до 60 мили става за 4,5 секунди, максималната скорост е 145 мили в час (235 км/ч) а пробега – 310 мили (500 км).

Най-усъвършенстваната Tesla Model 3 „Performance / Dual Motor All-Wheel Drive“ сега струва $60 900 или $52 850 след отстъпките. Пробегът е същият като при предишния модел, но се ускорява до 100 км/ч само за 3,3 секунди. Максималната скорост е 155 мили в час (250 км/ч).

И още, с добавената функция Summon, електромобилът Tesla Model 3 може самостоятелно да излиза от гаража и да спира близо до своя притежател. При тези маневри не е необходимо човешко присъствие. Тоест, автомобилът може самостоятелно да излезе от гаража или от мястото, където е паркиран, да посрещне собственика пред дома му или на изхода на паркинга. Единственото, което трябва да се направи, е да се натисне един бутон на малкото дистанционно. Зоната на уверено приемане на сигнала за Summon е 12 метра

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 3
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на12 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Model, Porsche8220, Audi
Ние във фейсбук