Китай се опасява, че ИИ в надпреварата във въоръжаването ще доведе до глобална война

  ,

Китайските политици и военни експерти са обезпокоени от това, че интегрирането на изкуствен интелект във военната техника може случайно да доведе до война между двете страни. Според новия отчет, публикуван от Центъра за нова американска безопасност (CNAS), китайските власти все по-често разглеждат надпреварата във въоръжаването с използването на ИИ като заплаха за глобалния мир. Според тази теза, международните норми, определящи взаимоотношенията на страните в тази област са вече остарели. А това може да доведе до конфликт.

Научният сътрудник на CNAS Грегъри Алън посочва като пример потенциален сценарий за непреднамерена ескалация на конфликта при използването на дронове. През последните години управлението на безпилотните апарати с различни размери става все по-роботизирано. Американските дронове например, могат да самостоятелно да извършват по-опростени задачи, като кръжене около целта. Но Китай иска по-голяма автономност за безпилотните апарати, включително атакуване и нанасяне на удари. Пример за това е дронът Blowfish A2, който Китай предлага на международния пазар и който се рекламира като безпилотен апарат, способен самостоятелно да извършва удари срещу военни цели.

  ,

Дроновете се управляват предимно дистанционно и военните не се церемонят особено с тях. Тези апарати бързо се свалят, понеже не са застрашени човешки животи. Но тук няма никакви правила и не се знае как да се интерпретира поведението на отсрещната страна. Рискът нараства, когато тази техника получи разширена автономия. Ако роботизираният дрон започне да дава предупредителни изстрели, то това може да бъде счетено за агресия, предприета от управляващия безпилотната машина човек. Държавите от целия свят трябва да изготвят нормите и правилата за водене на въоръжени конфликти с използването на роботизирани безпилотни апарати.

The Verge съобщи, че китайските официални лица признават, че Китай и САЩ са единствените две големи държави, активно развиващи изкуствения интелект. И двете страни имат мощни финансови и технологични възможности, необходими за усъвършенстването на новите технологии. Всичко това рязко повишава вероятността от неочакваното възникване на военен конфликт.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук