Финландия представи предварителните резултати от експеримента с ББД

От няколко години правителствата на различни държави активно обсъждат, а някои от тях реализират идеята за въвеждането на Безусловен Базов Доход (ББД). Към днешен ден най-активна е Финландия, която взе решение безработните в страната да получават по 560 евро в качеството на Безусловен Базов Доход.

Идеята на ББД е на хората да се изплаща гарантирана минимална сума, която да е достатъчна за храна, облекло и нощувка. Това е един от начините за справяне с отрицателните последици от безработицата, която се очаква да настъпи след масовата роботизация на производството и използването на изкуствен интелект. Според редица икономисти и учени, когато хората не им се налага да изразходват време за храна и облекло, те ще бъдат по-свободни и ще се занимават с творчество и пълноценен бизнес.

Във финландския експеримент не участваха всички, които са регистрирани в бюрата по труда, а само 2000 случайно избрани хора на възраст от 25 до 28 години. От месец януари 2017 година тези хора получаваха ББД в размер на 560 евро. А сега Финландия показа резултатите от този експеримент.

В началото, всички определени да получават „През първата година от експеримента, получателите на Безусловен Базов Доход бяха на едно и също ниво с контролната група по отношение намиране на работа на свободния пазарББД са били безработни. Изплащането на тези пари не зависи дали те ще си намерят работа или не.

Създателите на финландския проект декларираха, че неговата основна цел е изучаването на нов начин за социална поддръжка на безработните. Правителството се опитва да изясни, дали ББД ще опрости системата за социално подпомагане и да премахне изключителната бюрокрация в тази област. Освен това, Финландия иска да разбера, какво влияние ще окаже ББД на физическото и психическото благополучие на хората.

Оказа се, че изплащането на ББД на безработните подобрява тяхното благосъстояние, но не оказва особено влияние при намирането на работа. Изследователите допълват, че хората получаващи ББД се чувстват по-добре и определено може да се каже, че са по-щастливи.

Резултатите от експеримента с ББД бяха сравнени с резултатите на контролна група от хора, включваща безработни, които получават обикновено обезщетение за безработица. „През първата година от експеримента, получателите на Безусловен Базов Доход бяха на едно и също ниво с контролната група по отношение намиране на работа на свободния пазар“ – каза координаторът на изследването Охто Канинен.

Но се изясни друго. Хората, получаващи ББД, значително по-малко страдат от стрес. Освен това, те по-добре се концентрират и много по-малко боледуват. В края на експеримента 15% от получателите на ББД са заявили, че се чувстват много добре. В контролната група подобен отговор са дали 15% от участниците.

Да напомним, че това са междинните резултати от експеримента с ББД и засягат първата година от неговото начало. Окончателните резултати ще станат ясни през 2020 година.

Финландия не е единствената страна, в която се планира масовото въвеждане на Безусловен Базов Доход. По същия начин възнамеряваше да постъпят правителствата на Швейцария и дори на Кения. Засега не се знае какво се е случило в африканската държава и е възможно това да си е останало просто един проект.

Швейцария проведе референдум, в който жителите на страната трябваше да решат съдбата на ББД за всички граждани. Швейцария възнамеряваше да плаща солидните 2500 швейцарски франка (около 2200 евро) месечно. При това, тези пари трябваше да се плащат както на хората, които работят, така и на безработните. Децата в Швейцария трябваше всеки месец да получават по 625 франка ББД.

Но за въвеждането на Безусловен Базов Доход гласуваха само 22% от участвалите в референдума. Привържениците на ББД очакваха, че поддръжниците на тази идея ще бъдат повече. Швейцария е една от най-богатите страни и там въвеждането на ББД не би създало особени проблеми.

Правителството на Швейцария бе против въвеждането на Безусловен Базов Доход. Кабинетът пресметна, че един пълен преход към ББД би струвал на страната 208 милиарда франка. Това е три пъти повече от разходите на федералния бюджет.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 3
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Фев 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук