„ИИ алгоритмите ще променят живота ни повече от електричеството“

„        “

Алгоритмите изцяло ще преобразят нашия свят и ще го направят по-друг, както се случи с електрифицирането. През следващите само 15 години автоматизацията и роботизацията ще засегнат над 40% от всички професии в целия свят.

Мнението е на един от ключовите експерти по изкуствен интелект Кай-Фу Ли (Kai-Fu Lee). Според тази теза, технологиите за машинно обучение най-много ще засегнат сферата на образованието. Останалите също ще трябва да се приспособяват към новата реалност.

През следващите 15-25 години рутинният труд изцяло ще се изпълнява от алгоритми и роботи. Към днешен ден се счита, че повтарящи се действия с най-висока вероятност за автоматизация и роботизация изпълняват работниците в производството, на конвейерите, продавачите, чистачите и т.н. Но китайският експерт по ИИ счита, че тенденцията ще засегне и „белите якички“.

Според прогнозата на ръководителя на фонда за рисков капитал Sinovation Ventures, роботизацията ще засегне над 40% от целия свят.

„Вярвам, че ИИ ще окаже безпрецедентно влияние на целия свят и ще промени живота на хората много по-силно, отколкото електричеството“ – заяви Кай-Фу Ли в интервю за CBS News.

Експертът се надява, че човечеството ще може да се адаптира към тези бързо променящи се условия. Изобретяването на парната машина и електричеството също доведоха до изчезването на някои професии, но обществото успя да се справи с тези загуби. „Само че в случая с ИИ, промените ще протекат много по-бързо, отколкото това ставаше в миналото“ – предупреди инвеститорът.

Технологиите за машинно обучение ще окажат най-голямо влияние на образованието. Алгоритмите ще анализират успеваемостта и ще съставят персонално досие на всеки ученик. По този начин ще се изкорени корупцията в училищата и писането на субективни оценки. Системата ще даде възможност на учителите да разберат, къде точно се затруднява учащият и над какво трябва да работи допълнително. Ли допуска, че в близко бъдеше ИИ ще открива най-талантливите студенти.

Преди време Кай-Фу Ли прогнозира неизбежното настъпване на мащабна криза, предизвикана от бързото развитие на изкуствения интелект. Според учения, половината жители ще си изгубят работата и заедно с това смисъла на живота.

„Мнозина ще потънат в депресия. Това ще доведе до ръст на самоубийствата и злоупотреба с психотропни средства“ – каза експертът през месец септември миналата година.

Безусловният базов доход (ББД) ще даде на хората средства за съществуване, но няма да им подари смисъл в живота. Единственият изход ще бъде синергията и съвместната работа с машините.

Засега не се забелязват посочените от Ли признаци на въздействие на изкуствения интелект. Изследванията показват, че процесът на тотална автоматизация и роботизация засега не е започнал. Аналитиците на американската компания Dun & Bradstreet анкетираха голям брой представители на големите предприятия от целия свят. Оказа се, че с внедряването на ИИ се разкриват повече работни места. Това са споделили 40% от анкетираните. Роботизацията е довела до съкращения в персонала само в 8% от средния и големия бизнес.

В 35% от случаите, изискванията към кандидатите за работа въобще не са се променили с внедряването на технологиите за машинно обучение в предприятията. Около 18% от анкетираните твърдят, че ИИ не е оказал никакво влияние на персонала.

Изследването показа, че в 62% от случаите ИИ се използва в аналитиката. Автоматизацията на работните места се използва в 52% от случаите. На трето място е използването на машинно обучение за управление на големи масиви данни (42%).

Но има нещо друго. В развитите страни, броят на работещите в промишлеността наистина бързо намалява. Но в държавите от Източна Азия например, техният брой напротив, расте и средно си остава същият.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 4
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Ян 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук