DARPA използва насекоми за създаването на изкуствен интелект

DARPA

В надпреварата в създаването на изкуствен интелект американските военни не възнамеряват да започнат от нулата. DARPA предложи създаването на роботи с ИИ, в който се използват мозъците на насекомите. По този начин Агенцията се опитва да създаде изкуствен интелект, който да е много по-малък и по-ефективен от използваните днес хардуер и софтуер.

За разлика от нас, насекомите се ръководят предимно от съвсем опростени стимули. Молците например, са буквално програмирани да летят към източника на светлина. Именно тези инстинкти могат да се използват в изкуствения интелект от нов тип на DARPA.

Подобен тип изследвания се извършват още от 80-те години от Масачузетския технологичен институт. Популярният в тези среди специалист Родни Брукс създаде няколко робота на този принцип. За най-удачен се счита робота Хърбърт, който може самостоятелно да се придвижва в офиса и да събира празните кенчета от газирана вода. Той е можел да избягва сблъскването с предметите на интериора, идентифицирал е и е събирал празните кутии от сода в коша за боклук. Програмирането на този твърде своеобразен робот се осъществява с помощта на само 15 съвсем прости правила.

Главното достойнство на Хърбърт е използването на съвсем скромна изчислителна мощност и нищожно количество памет за постигането на подобна ефективност. Роботите с мозъци на насекоми могат много евтино да изпълняват несложните задачи. DARPA от своя страна се опитва да създаде сложна невронна мрежа, изградена от съвременна електроника и мозъците на насекоми.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на12 Ян 2019
ИзточникKaldata

Тагове
DARPA
Ние във фейсбук