HP и Lenovo са продали най-много РС-та през 2018 г., но пазарът се свива

Пазарът на персонални компютри все още намалява, сочат данни на проучвателните компании Gartner и IDC. Докато двете се съгласиха, че ръстът през 2018 г. е отрицателен, те не са съгласни кой е доставил повече компютри: HP или Lenovo. Както и през миналата година, Dell беше безспорно третата компания в този списък.

И двете фирми продължават да бъдат оптимисти за пазара на персонални компютри, въпреки че повече тримесечия продажбите са на червено, отколкото на черно. За 2017 г. Gartner и IDC твърдяха, че компютрите са ударили дъното и че трябва да се извърши обрат. Докато през 2018 г. се наблюдава положително Q2 и Q3 без промяна, като цяло продажбите през годината все още са намалели.

Gartner също споделя специфичните за САЩ цифри и през третото тримесечие установява, че Microsoft е влязъл в топ 5 на PC доставчиците. Компанията се задържа на тази позиция през четвъртото тримесечие, което показва, че това не е само еднократна промяна. Но това важи само за САЩ; Microsoft все още не се показва в световните класации.

Gartner оценява, че световните доставки на компютри са паднали с 4,3% до 68,6 милиона единици през четвъртото тримесечие на 2018 г. Топ шестте производители са Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus и Acer. Както можете да видите в таблицата по-долу, Gartner установява, че само Lenovo и Dell са увеличили своите доставки на компютри. HP, Apple, Asus и Acer са доставили по-малко компютри. Останалата част от пазара е намаляла с 12.9%.

HP  Lenovo   - -  2018 .,

Междувременно IDC счита, че световните доставки на компютри падат с 3,7% до 68,1 милиона броя през четвъртото тримесечие. Петте водещи доставчици в IDC са Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer. IDC е съгласна с Gartner по траекторията на водещите компании. Останалата част от пазара се понижава с 11,2% в техните проучвания.

„По-голямата част от спада в доставките на компютри през 2018 г. се дължи на слаби потребителски продажби на компютри“, заявява главният анализатор на Gartner Микако Китагава. „Потребителските продажби представляват около 40% от доставките на компютри през 2018 г. в сравнение с 49% от доставките през 2014 г. Стабилизацията на пазара през 2018 г. се дължи на постоянното нарастване на бизнес компютрите, предизвикано от надстройката до Windows 10.“

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 16
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Ян 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Lenovo
Ние във фейсбук