Сринаха се акциите на Xiaomi: само за три дни компанията изгуби $6 милиарда

    Xiaomi:

През последните няколко дни акциите на известния китайски производител на смартфони Xiaomi се сринаха. Тяхната цена значително намаля и вследствие на това пазарната капитализация на компанията намаля с няколко милиарда долара. На резкия спад на акциите на Xiaomi обърна внимание Bloomberg.

След приключването на търговете на хонконгската бора на 10 януари, цената на акциите на Xiaomi падна с 3,58% до 9,97 хонконгски долара (около 1,23 американски долара). Този спад струваше на китайския производител $6,2 милиарда пазарна капитализация.

    Xiaomi:

Финансовите експерти посочват, че този спад в цената на акциите се дължи на масовата разпродажба на акции от страна на големите инвеститори на компанията. Причината за това е, че приключи шестмесечната забрана за продажбата на 3 милиарда акции на Xiaomi, влязла в сила на 9-ти юли 2018 година, когато Xiaomi излезе на хонконгската борса. Но не е ясно, защо инвеститорите продават акциите на компанията. Навярно причината се крие в неутешителните прогнози на Goldman Sachs Group и China International Capital. Техните аналитици са на мнение, че Xiaomi ще намали продажбите на смартфони поради силната конкуренция на Huawei и насищането на китайския пазар.

Bloomberg отбелязва, че продавайки днес акциите на Xiaomi при цена 9,9 хонконгски долара, закупени през 2010 година при цена около 2 хонконгски долара, инвеститорите ще получат солидни печалби.

Към днешен ден пазарната капитализация на Xiaomi е 264 милиарда хонконгски долара или приблизително $33,6 милиарда.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Ян 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Xiaomi
Ние във фейсбук