Windows 10 19H1 ще резервира над 7 GB дисково пространство за обновяванията

Windows 10 19H1    7 GB

След около два месеца Microsoft ще представи новата версия на Windows 10, известна и като 10 19H1. В нея са добавени редица нови възможности – има промени в начина на обновяването и в начина да взаимодействие с дисковете на компютърната система.

Известно е, че ако мястото на основния диск е твърде малко, опитът за инсталиране на обновяване приключва с епична грешка. Windows 10 19H1 елиминира подобни сценарии чрез запазване на дисково пространство, специално предназначено за обновяванията. Информацията е на Microsoft, който я съобщи в своя официален блог.

Новата функцията за резервиране на дисково пространство Storage Sense се въвежда за устройствата с чиста инсталация на Windows 10 1903. Не се налагат никакви допълнителни настройки, всичко е автоматизирано, а новата функция работи във фонов режим. В компютрите, обновени от версия 1803, подобно хранилище няма да се създава.

В ежедневната работа, ОС Windows ще поставя временните файлове на системните процеси и приложения именно в това хранилище. По този начин дисковото пространство се взема предварително и при пристигане на обновяване, потребителят не е необходимо да се безпокои, че няма достатъчно място на своя системен диск. По този начин операционната система ще работи по-стабилно. Функцията Storage Sense самостоятелно ще премахва всички ненужни временни файлове, а при необходимост ще увеличава размера на хранилището.

Когато излезе обновяване, Windows 10 ще поставя необходимите файлове именно в това хранилище. Няма да се налага ръчното почистване на компютъра, за да се инсталира поредното обновяване.

Windows 10 19H1    7 GB

По подразбиране, Windows ще запазва около 7 GB дисково пространство. Конкретният размер ще варира и ще зависи от начина на използване на операционната система, какви компоненти и езици са инсталирани и т.н. Размерът на хранилището може да се наблюдава, но не и да се променя. Това става от раздела на Storage Sense в настройките на Windows 10. Премахването му е невъзможно, но неговото намаляване до първоначалните 7 GB може да стане чрез премахването на допълнителните езикови пакети и някои опционални компоненти.

За по-скъпите компютри с флаш дискове с голям капацитет тази промяна може да е от полза, но притежателите на устройства с 32, 64 или 128 GB флаш-диск, работещ като системен, определено ще пострадат от тази промяна, понеже и без това малкото малкото им дисково пространство осезателно ще намалее. Може да се каже, че няма никакви радикални промени с въвеждането на Storage Sense, понеже когато се налага, операционната система и така си взима немалко дисково пространство от диск С. Но сега този процес ще стане по-стабилен, понеже необходимото място е предварително резервирано.

Тестерите могат да пробват новата функционалност още сега.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 2
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на09 Ян 2019
ИзточникKaldata

Тагове
Windows, 19H1
Ние във фейсбук