Кардинални промени във WordPress 5.0, включително нов уеб редактор

   WordPress 5.0,

Излезе новата версия на системата за управление на съдържанието (Content Management System, CMS) WordPress 5.0, написана на езика за програмиране PHP. Въпреки че досега смяната на първата цифра след версия х.9 нямаше особено значение, този път във WordPress 5.0 са направени кардинални промени, предизвикали много спорове в общността.

Първо, вече се използва новия визуален интерфейс за редактиране Gutenberg, даващ възможност за създаване на уеб страници в drag&drop режим. Решението за смяната на редактора не бе одобрено от всички потребители и разработчици, което доведе до създаването на версията ClassicPress, в рамките на която продължава развитието на сорс кодовете на класическия уеб интерфейс. В новата версия WordPress 5.0 реализацията на класическия интерфейс е реализирана като отделен плъгин, поддръжката на който ще продължи до 2021 година.

#td_uid_41_5c0b956f32c6f .td-doubleSlider-2 .td-item1{background:url(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2018/12/50_block-editor.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_41_5c0b956f32c6f .td-doubleSlider-2 .td-item2{background:url(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2018/12/50_Classic-2.png?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2    WordPress 5.0,       WordPress 5.0,

Новият интерфейс е адресиран предимно към начинаещите потребители и позволява създаването на уеб страници дори и от неквалифициран персонал. В редактора се използва блоков подход, в който всяка част от съдържанието е свързана с блок. Редактирането се осъществява на място, в реално време, във визуален режим. Сред преимуществата на новия редактор можем да посочим по-гъвкавото управление на изобразяването на съдържанието, вмъкването на всякакъв тип мултимедийна информация (достатъчно е да се укаже линка и съответният блок се генерира автоматично) и възможността за визуално манипулиране на блоковете. Изключена е възможността за случайна повреда на съдържанието при преместването на блоковете.

Новата версия предлага голям брой предварително подготвени блокове – параграфи, заглавия, цитати, изображения, галерии, видео и сорс код.

Сред недостатъците на новия редактор можем да изброим несъвместимостта с много от предишните теми на интерфейса, загубата на контрола от ниско ниво (HTML/CSS), цялостната промяна на работата с интерфейса, необходимостта от преквалифицирането на персонала, намаляване на ефективността на работа на специалистите (работата се превръща в безкрайно кликане с мишката).

   WordPress 5.0,

Сред другите подобрения можем да отбележим новата тема Twenty Nineteen, специално разработена за оптимална работа с новия блоков редактор.

Като цяло, Gutenberg и WordPress 5.0 са голяма стъпка напред в развитието на WordPress. Няма иновации без риск и неудобства, особено при толкова голяма потребителска база. Очаква се през следващите седмици да излязат няколко неголеми допълнителни ъпдейти, които ще отстранят забелязаните недостатъци в новата CMS.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 20
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на08 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
WordPress
Ние във фейсбук