Mozilla не е във възторг от решението на Microsoft да използва Chromium

Mozilla        Microsoft   Chromium

Microsoft официално съобщи, че от следващата година фирменият браузър Edge ще се базира на open-source енджина Chromium, с което рязко ще се подобри съвместимостта на браузъра с уеб сайтовете. Google разбира се, приветства тази инициатива:

„Chrome е за отворения интернет още от самото си създаване и ние се радваме да поздравим Microsoft с включването си към Chromium общността. С нетърпение очакваме началото на съвместната работа с Microsoft и с общността на уеб разработчиците, за да можем и занапред да развиваме отворените стандарти и да предоставяме на потребителите избора между няколко много добри браузъра„.

Mozilla от своя страна, не споделя ентусиазма на Google, което е напълно логично.

„Това само ще подчертае нашата особено важна роля – представянето на единствения независим избор. Продуктите на Google не трябва да се единственият избор на всички потребители и ние няма да отстъпим. Ще продължим да развиваме Firefox и винаги ще сме за наистина отворения интернет„.

Да си припомним, че Mozilla съвместно с Qualcomm портва браузъра Firefox за компютри с ARM процесори.

Около Microsoft и Chromium все още има много неизвестни. Не се знае дали Microsoft ще се съгласи Chrome да бъде публикуван в магазина за приложения за Windows 10. Засега Microsoft Store е отворен само за браузъри с EdgeHTML енджина.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 19
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на07 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Microsoft, Chromium, Mozilla
Ние във фейсбук