SpaceX успешно изведе в орбита апаратура за МКС и прототипа на сателит-танкер

SpaceX           -

SpaceX изстреля вчера към Международната Космическа Станция ракетата Falcon 9 с товарния космически кораб Dragon. Той ще достави в МКС храна и различни предмети за екипажа. Ней-необичайният товар е сателитът-танкер, с който ще бъдат проведени първите експерименти за прехвърляне на ракетно гориво в космоса, от един резервоар към друг. Резултатите ще бъдат използвани за изграждането на орбитална станция за зареждане на ракетно гориво. Традиционно, всичко се показваше в YouTube в реално време.

Космическият кораб изведе в орбита над два и половина тона полезен товар с апаратура, материали и инструменти за научни изследвания. Dragon трябва да се завърне на Земята през месец януари 2019 година и ще върне 11,8 тона полезен товар, включително резултатите от научните експерименти.

Понеже масата на полезния товар при тази мисия е малка, първата степен трябваше да кацне в същия космодрум. Но на последния етап тя започна да се върти около оста си и се меко се приземи във водата до брега на Кейп Канаверал. Бустерът няма особени повреди и до края продължи да изпраща телеметричните и други данни.

Малко по-късно Илън Мъск каза, че причината Falcon да пропусне целта е счупването на едната от аеродинамичните контролни повърхности. Мъск сподели, че ще започне да дублира системата за управление полета на ракетата.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 24
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на06 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
SpaceX
Ние във фейсбук