Британският парламент публикува тайната имейл кореспонденция на Facebook

Facebook и ужасната, страшна, лоша, много лоша година.

Марк Зукърбърг определено ще запомни 2018. Разкритието за безпрецедентния достъп (който странно защо все още бива определян от някои, като „инцидент“ и „пробив“) до данните на потребителите си, който социалната мрежа е дала на Cambridge Analytica вече струва $100 милиарда долара в обезценяване на компанията. Но бедите за Facebook, вероятно тепърва предстоят.

Това предположение се гради на публикувани тази седмица материали от предоставени от представители на Six4Three документи, в които се съдържа вътрешна имейл кореспонденция между мениджърите на социалната мрежа. Six4Three е компания, която съди Facebook за неправомерно ограничен достъп на приложение, в което инвестират десетки хиляди долара. След като Зукърбърг отказа да отговори на повечето въпроси по време на изслушването му пред британските политици, Лондон пренебрегва забраната на калифорнийски съд за разкриването им, но в безпрецедентен случай и използвайки слабо използвана законова мярка, член на британския Парламент, нарежда вземането им. И това, което се разкрива в тях определено е любопитно. За което повечето светлина хвърлят The Guardian.

„Имейлите откриват необичаен прозорец в мисленето на Зуктърбърг и други мениджъри във Facebook, които търсят набавянето на източници на приходи на фона колосалната промяна, която се случва в индустрията с прехода от десктопите към мобилните устройства“, пише Джулия Кери Уонг от британското издание. „В един момент, Зукърбърг разкрива идеята си Facebook да имитира ролята на финансовите институции днес, като социалната мрежа се превърне в „информационна банка“, чиито активи са не парите, а личната информация на потребителите.

Зукърбърг и неговите колеги търсят начини как да „експлоатират“ глада на разработчиците за повече данни, така че Facebook да се облагодетелства от това, като още от началото шефът на социалната мрежа отхвърля, каквито и да е било възможни рискове, които могат да произтекат от хищническата монетизация на компанията. Освен това, документите свидетелстват за това, че Зукърбърг е бил наясно, че някои разработчици злоупотребяват с предоставената им възможност, но това, което го тревожи по това време (имейлите засягат времеви период значително преди скандала с британската компания) е как това влияе отрицателно на компанията и нейните печалби, а не на потребителите.

„Отговорът, до който достигнах е, че ние се опитваме да накараме хората да споделят всичко, което поискат и да го правят на територията на Facebook. Понякога най-добрият начин за това е да накараш разработчик да създаде приложение със специално предназначение или мрежа за този тип съдържание, и да направиш това приложение социално, като интегрираш Facebook в него. Само че, това може и да е добро за света, но не и за нас, освен ако хората не споделят това съдържание обратно към нас и това да увеличи стойността на нашата мрежа. Така че в крайна сметка, крайната цел на платформата е да увеличим споделянето обратно към Facebook“, пише Зук в един от имейлите. От Facebook коментираха обвиненията, заявявайки, че много от тях са извадени от контекста и те не са участвали в сенчести практики.

„Документите са избирателно изнесени, за да се публикуват някои от тях, но не всички, вътрешни дискусии във Facebook по времето, в което нашата платформа се променя. Но фактите са кристално ясни. Ние никога не сме продавали данните на хората“, пишат от компанията.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 17
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на06 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Facebook
Ние във фейсбук