Седем държави от ЕС се подписаха под декларация за популяризиране на DLT технологията

Страните са убедени, че технологията може да повлияе по изключително положителен начин за региона.

Седем държави от ЕС, почти всички те южноевропейски, са се подписали под обща декларация, в която се предлага популяризирането на технологията за разпределените регистри (distributed ledger technology, DLT) в региона, предава Financial Times. Декларацията, чиито инициатор е Малта е подписана от Португалия, Гърция, Испания, Кипър, Италия и Франция по време на провелата се наскоро среща на транспортните министри на държавите-членки на Съюза.

Участващите в декларацията държави споделят, че според тях, разпределените регистри – част, от които е и блокчейн технологията – могат да изиграят ключова роля за просперитета на икономиките в региона. Документът цитира конкретно, като възможни приложения на технологията „образованието, мобилността, корабната логистика, поземлените регистри, митниците, здравеопазването, както и фирмените регистри“, като услуги, които могат да бъдат трансформирани от тази технология. Освен това, документът цитира използването на блокчейните за защита на личните данни на гражданите и трансформирането на бюрократичните процедури по един далеч по-ефективен начин.

„Това може да доведе не само до разширяване на услугите, насочени към електронното правителство, но също така да увеличи прозрачността, да намали бюрократичната тежест, да подобри събиранията от страна на митниците и да подобри достъпа до публична информация“, се чете в декларацията.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 15
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на06 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Ние във фейсбук