Училище, университет и бизнес трябва да работят заедно в името на създаването на качествени ИТ професионалисти

,

Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София отбелязва 30 години от създаването си

 Представители на ИТ компании и образователни институции споделиха успешни практики за ефективно партньорство по време на конференцията „Училище – университет – бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“. Събитието се организира от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София по повод 30-тата годишнина от създаването му и цели да представи добри примери за сътрудничество между училище, университет и бизнес в най-бързо развиващия се сектор на икономиката – информационните и комуникационни технологии.

Приветствие към участниците отправиха министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов. В специално видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество г-жа Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на училището.

,

По време на събитието ученици от ТУЕС представиха свои проекти в сферата на роботиката, компютърните игри, виртуалната реалност, изкуствения интелект и машинното самообучение. Един от демонстрационните роботи на ТУЕС – Сани, приветства гостите на събитието.

Как бизнесът и образованието да работят по-добре заедно

Представители на различни компании участваха в дискусията, посветена на приноса на бизнеса в ИТ образованието. Те очертаха няколко фактора за създаване на добре подготвени професионални кадри –  обединени усилия на бизнеса в работата с училища и университети, взаимно обучение на начинаещи професионалисти, ученици и студенти от по-опитни техни колеги, навлизане на ИТ обучение в началните фази на образованието, осигуряване на време на служителите в компаниите, в което да преподават и да работят с ученици и студенти. Всички участници бяха единодушни, че успешният модел на ТУЕС, който работи в тясно партньорство с висшето образование и с бизнеса, трябва да бъде мултиплициран в национален мащаб.

,

„В ситуацията на изключителна нужда от добре подготвени ИТ специалисти именно връзката с бизнеса е това, което може да направи образованието адаптивно към реалните нужди на сектора. Благодарение на партньорството си с професионалисти и компании от ИТ сектора ТУЕС успява да се справи успешно с тази задача и да създава едни от най-търсените експерти в сферата на програмирането, компютърните мрежи и компютърните системи.“ – коментира доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС към ТУ-София.

 Какъв е моделът на ТУЕС

ТУЕС е създадено като експериментално училище към Факултета по електронна техника и технологии на ВМЕИ „Ленин“ (днес Технически университет – София) през 1988 г. С годините училището се доказа като успешен и добре работещ модел, създал гръбнака на днешната ИТ индустрия в България. Професионалисти, завършили ТУЕС днес заемат водещи позиции в български и международни ИТ компании, изявяват се като успешни предприемачи, лидери и иноватори в най-бързо развиващия се сектор на икономиката в България.

През 2018 г. ТУЕС беше най-желаното технологично училище в София и четвъртото най-търсено училище от седмокласниците в столицата.

Уникалният модел на работа на ТУЕС се основава на няколко основни стълба – интеграция в структурата на ТУ-София, тясна връзка с бизнеса и активна роля на общността на завършилите. Специализираните дисциплини в училището се водят от университетски преподаватели и професионалисти от ИТ сектора, много от които са завършили ТУЕС. Благодарение на интеграцията си с ТУ-София ТУЕС адаптира учебното съдържание към съвременните тенденции в сектора. Учениците имат достъп до ресурси на университета, провеждат практики в компании и завършват професионалното си образование с дипломен проект, чиято сложност често съответства на бакалавърско ниво в университета.

,

ТУЕС връчи отличия за принос в развитието на училището

От името на ТУЕС бяха връчени почетни отличия за личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, съветникът на Президента г-жа Валентина Танева, столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева.

Отличия бяха връчени и на ректора на Технически университет – София  – чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, заместник-ректора на ТУ – София проф. д-р Любомир Димитров, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, проф. д-р инж. Никола Калоянов.

Ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов връчи отличия от името на университета на научните ръководители на ТУЕС проф. д-р инж. Таня Василева, проф. д-р инж. Александър Атанасов, проф. д-р инж. Рачо Иванов, проф. д-р инж. Марин Христов, проф. д-р инж. Михаил Анчев, както и на директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова, както и на  Светослав Сотиров, председател на УС на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), ИКТ клъстер и Дигитална Национална Коалиция получиха почетен знак на ТУЕС като признателност за партньорството с организациите и популяризиране на модела на работа на ТУЕС.

Водещи ИТ компании, с които ТУЕС си партнира от години, също бяха отличени от ТУЕС – Смартком България, Equinix Bulgaria, Телелинк Бизнес Сървисис, Вистеон Електроникс България, VMware, Немечек България, SAP Labs Bulgaria, Imperia Online, TelebidPro, GTT, Atos, СтатСофт, Accedia.

Участници в дискусиите на събитието:проф. д-р инж. Любомир Димитров, заместник-ректор на Технически университет – Софиядоц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – СофияСветозар Георгиев, съосновател на Телерик и Телерик Академия и съучредител на Асоциация на завършилите ТУЕСПламен Барух, председател на Обществения съвет на ТУЕССветослав Сотиров, председател на УС на Асоциация на завършилите ТУЕСТеодор Панайотов, съосновател на CoursedotГеорги Брашнаров, изпълнителен директор, Немечек БългарияИван Михайлов, управител, Вистеон Електроникс БългарияИван Русев, ръководител екип, ExperianРуси Русев, Research & Development Director, VMwareИван Житиянов, изпълнителен директор, Телелинк Бизнес СървисисВалентин Деведжиев, съосновател на Смартком България АДЗдравко Николов, Managing Director, Equinix Bulgaria
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 19
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на04 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Director, Bulgaria, Equinix
Ние във фейсбук