Microsoft ще замени Edge с нов браузър, базиран на свободния енджин Chromium

Microsoft   Edge   ,     Chromium

Microsoft разработва нов уеб браузър, който по подразбиране ще се разпространява в ОС Windows 10 вместо Edge. Проектът носи кодовото име Anaheim и се базира на решенията на свободния проект Chromium, вместо на собствения си енджин EdgeHTML.

Засега не се знае под какъв бранд ще излезе новия браузър и дали ще се промени потребителския интерфейс.

Предполага се, че причината за прекратяването на работата върху Edge е твърде ниската популярност на този браузър сред потребителите и уеб разработчиците. Почти всички потребители на Windows 10 преминават към Chrome или към друг браузър, понеже Edge има сериозни проблеми с производителността и стабилността.

Появиха се мнения, че решението на Microsoft да се откаже от развитието и усъвършенстването на собствения си браузър е взето след безуспешните опити на софтуерния гигант да постигне на подобна на Chromium функционалност. EdgeHTML така и не стана енджина за разработване на обособени уеб приложения. Тъй като повечето мобилни приложения са базирани на платформата Electron, която използва енджина Chromium, стартирането на тези приложения в средата на Edge води до твърде висока консумация на ресурси. Много по-висока в сравнение с едновременното стартиране на браузъра Chrome и Electron приложенията. В крайна сметка потребителите избират Chrome.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 16
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на04 Дек 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Microsoft, Edge, Chromium
Ние във фейсбук