Microsoft издаде бюлетин, свързан с проблемите в някои SSD дискове

Microsoft  ,      SSD

По-рано този месец стана ясно, че някои модели SSD устройства имат сериозни проблеми при опазване на информацията в тях. Ставаше въпрос за уязвимости във вградените възможности за криптиране на дисковете. Засегнати от тях се оказаха и потребителите на Windows, което провокира Microsoft да издаде специален бюлетин по сигурността под номер ADV180028.

Както знаете, Microsoft има своя технология за пълно дисково криптиране с името BitLocker. Само че в сценарии, в които Windows бива инсталиран на самокриптиращи се дискове, Windows използва хардуерния сценарий за криптиране на данните, пренебрегвайки собственото си софтуерно решение.

В началото на този месец, двама холандски специалисти по информационна сигурност публикуваха свое изследване, от което става ясно, че SSD модели на Crucial и Samsung не обезпечават добре информацията и са достигнали успешно данните на тези устройства. Става дума, както за вътрешни, така и за външни дискове.

„Ние анализирахме имплементацията пълно дисково криптиране на няколко самокриптиращи се дискове (self-encrypting disks, SED) от няколко компании посредством реверсивен инженерен метод, насочен към техния фърмуер. Взети заедно, тези компании доставят почти половината SSD дискове, продавани днес. Ние открихме, че в изследваните дискове съществуват критични уязвимости. В много от случаите е възможно да се възстанови информацията в тях без да е нужно да се знае парола или таен ключ, а по този начин да се пренебрегне напълно криптирането“, пишат учените в доклада, който се базира на изследване, проведено преди половин година, резултатите, от което са били съобщени на засегнатите страни. Samsung вече признаха за съществуването на проблема и обявиха, че са издали фърмуерен ъпдейт, но изследователите са скептични, че проблемите могат да бъдат разрешени лесно чрез тях.

Microsoft, на свой ред, издадоха бюлетин с цел да предпазят потребителите си от проблема. В него се дава упътване как да бъде включен BitLocker в случаите, в които се използват самокриптиращи дискове.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 21
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Ноем 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Microsoft
Ние във фейсбук