Илън Мъск ще приземява и втората степен на Falcon 9

        Falcon 9

SpaceX разработва нова модификация на втората степен на ракетата Falcon 9, която по конструкция прилича на втората степен на BFR. Компанията възнамерява по този начин да тества навлизането в атмосферата с висока скорост преди да изгради пълноценна версия на свръхтежката ракета BFR.

Към днешен ден SpaceX разполага с два типа ракети-носители – тежката Falcon 9 и свръхтежката Falcon Heavy, която извърши първия си полет през месец февруари.

След Falcon Heavy Мъск се фокусира върху създаването на новата свръхтежка BFR. Според проекта, тя ще бъде изцяло за многократно използване, а ако и втората степен започне да се приземява без проблеми, BFR ще може да извежда над 100 тона полезен товар в ниска орбита. Ракетата ще използва метаново-кислородните двигатели Raptor, които специалистите на SpaceX тестват от 2016 година.

Плановете са след извеждането на полезния товар в орбита втората степен в автоматичен режим да напуска орбитата и да каца на повърхността на Земята или върху плаваща платформа в океана. От техническа гледна точка приземяването на втората степен на една ракета е много по-сложна задача от приземяването на първата степен. Основната причина е твърде високата скорост на втората степен, поради което при навлизане в атмосферата тя изпитва огромни аеродинамични натоварвания.

Илън Мъск съобщи в Twitter, че първото изстрелване на ракета с модифицирана втора степен е планирано за месец юни 2019 година. Първата цел е тестването на топлинната защита и аеродинамичното управление при навлизане в атмосферата със скорост няколко пъти превишаваща числото на Мах.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 16
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на08 Ноем 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Falcon, SpaceX
Ние във фейсбук