Биолози ентусиасти предлагат производството на сложни лекарства в домашни условия

Феновете на нови технологии променят статуквото в американската фармацевтична промишленост. Биолозите ентусиасти, често наричани биохакери, предлагат нов подход към производството на препарати, които ще накарат фармацевтичните гиганти да преразгледат своята ценова политика. Това мнение изразиха учените от Колорадо.

„Към днешен ден, на практика всички по-важни лекарства са много скъпи. Какво ще стане, ако хората се научат да ги произвеждат в домашни условия?“ – задават въпрос изследователите.

Учените проследиха новата тенденция, като взеха за пример Open Insulin Project. Това е проект на калифорнийски биохакери, които възнамеряват веднъж завинаги да решат проблема с инсулина. Те предлагат производството на малки партиди инсулин в домашни условия чрез използването на вече отворените протоколи за създаването на този препарат.

Инсулинът е открит отдавна, но и до днес си остава скъп. Така например, американците които нямат застраховка, трябва да плащат за инсулин 400 долара месечно. Причината за тази висока цена са изискванията на федералните закони за провеждане на скъпи тестове за безопасност. Другата основна причина за неговата висока цена е, че фармацевтичните компании печелят сериозни суми от продажбите на инсулин и лекарства под собствени брандове.

Формулата на инсулина вече не е защитена от патентното право и на практика всеки може да получава този препарат в домашни условия, но само за себе си. Ако някой поиска да конкурира фармацевтичните компании, ще трябва да премине през същите скъпи процедури на тестване. Но стандартите могат да бъдат променяни.

Ако се докаже, че домашният инсулин е съвсем аналогичен на фармацевтичния, то неговата цена веднага ще падне, твърдят учените. Същото важи и за редица скъпи лекарства.

Много университетски лаборатории вече имат необходимата роботизирана техника за производството на неголеми партиди лекарствени препарати. А биохакерите работят върху създаването на подобни автоматизирани устройства, които подобно на 3D принтерите, могат да се използват в домашни условия.

„По всичко личи, че в най-близко бъдеще фармацевтичният пазар кардинално ще се промени“ – каза авторът на това изследване Джена Галгеос, аспирант по химическа и биологическа инженерия.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 17
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на08 Ноем 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук