Всичко рухва: рекорден спад на акциите на американските технологични компании

 :

Фондовият пазар на САЩ преживява най-големия спад от началото на тази година. Най-много пострадаха технологичните компании – само за един ден петорката IT гиганти, включваща Facebook, Amazon и Apple, изгуби над $170 милиарда. Според икономистите, резкият спад в курса на акциите се дължи на търговската война между САЩ и Китай.

Американската фондова борса фиксира рекорден спад, считано от месец февруари тази година. Индексът S&P 500 спадна с 3,3% до 2785,68 пункта – това е минималното ниво от месец юли тази година. Индикаторът на високотехнологичните компании Nasdaq – слезе надолу с 4,1% до 7422,05 пункта и това е минимум от месец май. Промишленият индекс Dow Jones падна с 3,15% до 831,83 пункта и това е най-ниското значение от месец август.

Едновременният спад на котировките доведе до срив в азиатските търговски площадки. Китайският индекс Shanghai Composite изгуби над 5%, корейският Kospi – 4,5%, а токийският Nikkei 225 – почти 4%.

Сривът на борсите и пазара най-силно засегна петорката гиганти FAANG — Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google. Само за 10 часа те изгубиха $172 милиарда от своята пазарна капитализация.

Bloomberg заяви, че това е най-големият спад на акциите на технологичните компании, считано от 2012 година. Акциите на FANG (същите компании, но без Apple) спаднаха средно с 6%. Общата загуба е в размер на $125 милиарда.

Най-големи са загубите на Amazon, пазарната капитализация на която спадна със сериозните $56 милиарда. Apple изгуби $51 милиарда, а Google – $36,7 милиарда. Facebook и Netflix изгубиха съответно $15,67 и $13 милиарда.

Сривът на котировките настъпи точно преди да започне публикуването на финансовата отчетност за третото тримесечие на 2018 година, което компаниите трябва да направят след 10 число на този месец. Инвеститорите се опасяват, че резултатите няма да оправдаят очакванията. Според редица икономисти и финансисти, това може да означава нова глобална финансова криза.

Основната теза е, че това се дължи на търговската война между САЩ и Китай. Но много експерти посочват, че спадът се дължи на монетарната политика на Федералния резерв на САЩ, който на 26 септември вдигна основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 2-2,25% на годишна база. Тръмп каза, че ФЕД е полудял.

Някои аналитични компании допускат, че голяма роля за понижаването на котировките е изиграла информацията на Bloomberg за наличието на китайски шпионски чипове в продукцията на американската компания SuperMicro.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 20
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Окт 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Amazon, Bloomberg, Netflix, Facebook, Apple
Ние във фейсбук