Защитата на процесорите на Intel от 9-то поколение от Meltdown и Spectre

    Intel  9-   Meltdown  Spectre

На 8 октомври се състоя събитието Fall Desktop Launch, на което Intel обяви, че новите процесори от 9-то поколение ще имат хардуерна защита от опасните хардуерни уязвимости Spectre, Meltdown и L1 Terminal Fault (L1TF). Информацията бе забелязана на слайдовете, показани по време на презентацията. Данните ненапразно са показани със съвсем дребен шрифт.

Защитата от тези уязвимости се състои в промяната на хардуерния дизайн и чрез промени в софтуера и микрокода. Вижда се, че защитата от Spectre V2 е реализирана чрез микрокода и се налагат промени в софтуера. Защитата от Meltdown V3 и Variant L1 Terminal Fault е изцяло на хардуерно ниво. А от Meltdown V3a и V4 – на ниво микрокод.

Още през месец март тази година Intel обяви намеренията си да добави хардуерна защита в своите нови процесори, които тогава бяха на етап разработване. Плановете бяха, да се предотврати възможността за използването на Meltdown и Spectre Variant 2.

Сега виждаме, че в деветото поколение на процесорите на Intel е добавена хардуерна защита от L1TF и Meltdown Variant 3. Не се съобщава какви точно промени са направени в архитектурата на процесорите.

Другите уязвимости, като например Spectre Variant, както преди, ще се избягват чрез комбиниране на микрокод и промени в софтуера. Очакванията са тези промени да не водят до намаляване на производителността.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 18
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Окт 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Meltdown, Intel, Spectre
Ние във фейсбук