Дъмпингът на Илън Мъск в космическата индустрия: реалност или мит

SpaceX

Последно време битува мнението, че успехите на компанията SpaceX се дължат най-вече на държавните поддръжки и изкуственото понижаване на цените – на дъмпинга. Компанията на Илън Мъск остави Роскосмос почти без платени поръчки за космически полети с помощта на тежки ракети. Идеята е, че причината за това трябва да се търси в действията на Пентагона, Държавния департамент и може би ЦРУ. Нека се опитаме да отделим фактите от слуховете за да разберем, каква е тайната на комерсиалния успех на SpaceX.

В самото начало на месец октомври, ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че Илън Мъск използва парите от скъпите военни космически поръчки, за да намалява цените на изстрелванията на своите ракети за цивилни цели. Наистина, през последните години Роскосмос на практика изгуби този пазар, но дали причината за това е дъмпингът?

Най-елементарните изчисления показват, че няма как да се направи дъмпинг от военните поръчки. На всеки средно 70 изстрелвания, осъществени от SpaceX, се падат по 4 военни. Разбира се, военните мисии са по-скъпи, но не могат да покрият толкова много полети. Истинските причини за евтините полети на SpaceX бяха посочени още преди три години и те са в областта на технологиите, а не на дъмпинга.

Европейският сценарий

Началото на дъмпинговата история изглежда започва с ръководителя на европейската Ariane Group Ален Шармо. След няколко месеца Рогозин поддържа тази идея. Концепцията на Шармо не е сложна: „SpaceX иска $100 милиона от американското правителство за едно изстрелване на Falcon, а цените за европейските клиенти са къде по-ниски„. Да, цените на SpaceX са по-ниски и от тези на европейската Ariane Group.

   :

Рогозин поддържа становището на Шармо и каза, че SpaceX се опитва да измести Русия от този пазар, като продава изстрелвания в космоса за по $40-$50 милиона, а понякога за по $50-$60 милиона. Но от Пентагона получава средно по $150 милиона за всяко изстрелване.

Нека малко да се задълбочим. Първото изстрелване на обикновен метеорологичен сателит SpaceX осъществи през 2015 година, а първият военен сателит – чак през 2017 година. Цените си бяха още от началото съвсем ниски, а не от 2017 година. И още, през 2014 година започнаха да се появяват данни, че изстрелванията на ракетите на Мъск са значително по-евтини не само от руските, но и от китайските. Още тогава Китай официално заяви, че не може да намали цената до нивото на Falcon. В същата 2014 година допълнителни субсидии поиска от Евросъюза и европейския космически оператор, като обясни, че трябва да се конкурира с евтините изстрелвания на SpaceX. За да се включи в космическата надпревара със SpaceX, през 2014 година Европа започна изграждането на принципно новата ракета Ariane 6.

   :

За да може да се конкурира с ниските цени на SpaceX, през 2015 година Роскосмос намали цената на полетите на ракетите Протон от $100 милиона на $70 милиона, а малко по-късно и на $65 милиона. Но това не помогна. Протон-М сериозно губи при застраховките. Застраховката за изстрелването на Протон-М е 12%, докато при Falcon 9 тя е 3%. Причината за това са многобройните полети на Falcon 9, без никакви аварии.

Всъщност, изместването на Роскосмос от пазара започва още през 2012 година, когато SpaceX представи на космическия пазар своята ракета Falcon 9. По това време SpaceX няма нито една военна поръчка и не може да се говори за дъмпинг за сметка на Пентагона.

И накрая, засега SpaceX осъществи точно четири полета за военните. Дори те да струват $100 милиона повече от обикновените, това са само $400 милиона. Тази сума съвсем не е достатъчна за да окаже влияние на останалите 60 изстрелвания на ракетата Falcon.

Поръчките на NASA

Шармо не се ограничава само с Пентагона, а говори за всички държавни поръчки. Това включва и полетите за NASA. Към днешен ден това са 15 полета, започнали още през 2012 година. Нека се спрем и на този момент.

Едно извеждане на товар на NASA в космоса струва средно по $133 милиона, а отскоро – $140 милиона. Да, това е два-три пъти по-скъпо от изстрелването на Falcon 9 за цивилни цели. Но тук има един друг момент. При всяко изстрелване на Falcon 9 за NASA, в космоса се извежда и космическия кораб Dragon, който също се проектира и произвежда от SpaceX. А космическият кораб е твърде сложно и скъпо устройство. Dragon също е направен за многократно използване, но при всяко кацане на земята той преминава най-подробни проверки и профилактика. Извеждането на космически кораб с полезен товар в космоса, е осезателно по-скъпо от извеждането на сателит в околоземна орбита.

   :

Никой в целия свят все още не може да осъществява товарни мисии до МКС по-евтино от SpaceX. Така например, Orbital Sciences, която покрива същия маршрут, още от самото начало получава от NASA по $237,5 милиона за един курс. Това е със $100 милиона повече, отколкото взема Илън Мъск. Име нещо забавно в това, понеже Dragon редовно връща товар от МКС, докато еднократният Cygnus на Orbital Sciences изгаря в атмосферата и не може да върне полезен товар на Земята.

Ето защо версията, че американското правителство субсидира изстрелванията на ракетите на SpaceX в частния сектор е толкова слаба, колкото и версията за Пентагона.

   :

А корпорацията Orbital Sciences например, наистина получава субсидии, но не се занимава с дъмпинг. Причината е банална: цената на нейните космически услуги е толкова висока, че дори и скрити субсидии от страна на NASA не биха направили Orbital Sciences конкурентна в частния сектор.

Разликите в цените

Идеята за дъмпинг чрез военните поръчки има още едно слабо място. Далеч не всички мисии на SpaceX за Пентагона струват $150 милиона. Така например, единият от договорите на Мъск струва $83 милиона, а друг – $96,5 милиона.

Разликата в цената на военните и обикновените космически полети се дължи на няколко фактора. Американската военна бюрокрация не работи нито бързо, нито евтино. Само за да бъде допусната до военните космически мисии, компанията на Мъск има нужда от няколко години. През това време трябва да се представят не само документи, но и да се правят промени в конструкцията на ракетите. А в космическата промишленост това съвсем не е евтино. И още, военните космически сателити са свръхскъпи в сравнение с обикновените. Всеки един от тях струва милиарди и тяхната застраховка е радикално по-висока в сравнение с обикновените комерсиални сателити.

Пентагонът съвсем не бърза да дава поръчки на SpaceX. Дори обратното, бави процеса на сертифициране. Всъщност ракетите на Мъск получиха сертификат едва след като SpaceX заведе съдебно дело срещу министерството на отбраната на САЩ за това, че дава по $420 милиона на алианса ULA само за едно изстрелване, а по-евтините космически полети с помощта на Falcon въобще не разглежда като вариант.

   :

Това означава, че Мъск самостоятелно се е преборил с всичко, за да накара военните да поръчат малка част от своите мисии на SpaceX. И досега американските конкуренти на SpaceX получават за извеждането на един и същ това на една и съща орбита по $422 милиона. Можем само да гадаем каква е причината, но всъщност всеки може сам да се досети.

Кой изтика Роскосмос от пазара?

Русия на практика загуби комерсиалния космически пазар. За военния тук няма да говорим. Но каква може да е причината, щом дъмпингът отпада?

Да се спрем на организацията на производството. През 2016 година, преди бъде измислена историята с дъмпинга, Роскосмос споделя защо цените на SpaceX са по-ниски. Според ръководителя на Държавния космически производствен център „М. В. Хруничьов“ Александър Медведев „SpaceX произвежда своите ракети чрез поточен метод, подобно на самолетите„. Русия се опитва да произвежда по подобен начин новата ракета Ангара в Омск. Това може да намали цената и да повиши конкурентоспособността.

Вече сме 2018 година. Ангара и Омск останаха в миналото и сега се сглобяват само ракетите Протон.

Но нека се замислим за нещо друго. В SpaceX работят 7 хиляди души, а в Роскосмос около 20 хиляди. Но SpaceX прави не само ракетите Falcon 9, но и космическите кораби Dragon, свръхтежката Falcon Heavy, както и перспективната BFR. Разликата е твърде голяма. Ясно е, че компанията с по-малко персонал, произвеждаща десетки ракети, ще предложи по-евтина продукция в сравнение с друга компания, която произвежда съвсем малко ракети, но има огромен персонал.

Модернизацията

Цените на SpaceX са ниски не само заради поточното производство. През 2015 година ракетата Falcon предлагаше по-евтини полети, но и извеждаше по-малко полезен товар в космоса.

Само че докато полезният товар на ракетата Протон си остана непроменен, историята със „Соколите“ се разви по съвсем друг начин. Ракетата Falcon 9 v1.1, използвана през 2013-2016 години, извеждаше в орбита едва 13,15 тона, а Falcon 9 FT – 22,8 тона (при еднократно използване). Това означава, че от една типична средна ракета Falcon е станала тежка ракета носител и се е изравнила с Протон по извеждания в космоса полезен товар. Но диаметърът на топлинния щит на Протон е само 4,35 метра, а на Falcon 9 – 5,2 метра. Това означава, че Falcon може да извежда в космоса по-обемисти сателити. И още, Протон тежи 705 тона, а Falcon 9 – 549 тона. Това също не е в полза на руската ракета.

Тази толкова бърза качествена промяна е невъзможна без оптимизация конструкцията на ракетата. Това се осъществи с помощта на най-новите технологии. Във Falcon 9 за пръв път в историята се използва подаването на свръхохладено гориво – до ?6,6 °C за горивото и до ?206,7 °C за окислителя. Благодарение на това, тяхната плътност е по-висока и в резервоарите с един и същ обем се побира повече ракетно гориво. Тоест, ракетата с една и съща собствена маса може да изведе в космоса повече полезен товар. Да не забравяме, че на цената на полета огромно влияние оказва многократното използване на бустерите на SpaceX.

Перспективите

   :

Към днешен ден не е известно Роскосмос да създава ракети поне с частично многократно използване. Не се знае и дали ще бъде употребявано и свръхохладено гориво. Дали има поточна линия за производство на ракети изглежда е тайна. Дори през месец август Роскосмос съобщи, че ракетите Протон ще поскъпнат поради съкращаване на производството.

 

Не може да се каже, че Мъск използва дъмпинг, за да изтика Русия от космическия пазар. Мъск няма нищо общо с това. Необходими са решителни стъпки в усъвършенстването на технологиите, трябва да се полагат огромни и денонощни усилия за да дойде комерсиалният успех. Може би разработваната в момента нова „Ангара“ има шанс. Да се надяваме, че конкурентната борба между американските, руските, европейските и китайските ракети ще направят космическите полети по-евтини и космосът по-близък.

   :

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 28
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на09 Окт 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Falcon, SpaceX, Orbital, Sciences, Ariane, NASA, Dragon, 8222SpaceX
Ние във фейсбук