Евросъюзът прие директивата за авторското право

авторски права

Европа продължава реформата на законодателството в областта на авторското и сродните му права. На 12 септември 2018 година Европарламентът прие Директивата за авторското право в цифровата ера Copyright in the Digital Single Market – донякъде спорен законодателен акт, предназначен за синхронизиране на съвременното законодателство с реалностите на цифровата епоха.

Преди три месеца Европарламентът отклони този законопроект, предимно заради силната критика на два ключови пункта. Това са член 11 и член 13 от Директивата, които жаргонно бяха наречени „данък линк“ и „филтриране на съдържанието“. Направени са редица поправки, законодателството леко е смекчено към нарушителите и сега бе утвърден новия вариант на директивата.

Резултатите от гласуването са: За – 438, Против – 226, Въздържали се – 39. Окончателното гласуване бе насрочено за 29 януари 2019 година. След това отделните държави на ЕС ще решават, по какъв начин ще прилагат новия закон.

Позицията на законодателите

Според замисъла на законодателите, новата директива служи „за защита на малките предприятия и свободата на изразяване“. Технологичните гиганти трябва да споделят доходите си с авторите, творческите хора: художниците, музикантите, журналистите и т.н. Идеята е, издателите и журналистите да получават заплащане за за своята работа, ако тя се използва от гиганти като YouTube или Facebook.

Директивата засилва мерките за търсене на отговорност на онлайн платформите за нарушаването на авторските права. Това засяга големите сайтове, които показват само фрагменти от авторския текст. На практика това означава, че сайтът трябва да плаща на собственика на авторски права за използването на материали, защитени с авторски права. Директивата буквално изисква възнаграждение да получават не само издателствата, но и самите журналисти.

Новата директива ще е от полза за авторите, малките компании и стартъпи, но сериозно засяга големите корпорации. В новата редакция, малките компании и микроплатформите са изключени от обхвата на директивата. Нов е и моментът, че Уикипедия и платформите със софтуер с отворен код, като GitHub няма да бъдат засегнати. Директивата се отнася само до големите корпорации, които получават милиарди долари печалба от безплатното използване на чуждите авторски произведения.

Новите поправки предвиждат спазването на закона без несправедливо да се нарушава правото на свобода на словото. И още, обменът на линкове към статиите заедно с отделните няколко думи, които ги описват, не нарушават директивата.

Позицията на критиката

Според редица активисти за свобода на информацията, последствията от новата директива не са така безоблачни.

Член 11 (данък препратка) ще даде възможност на издателите и вестниците да изискват пари, например от Google, когато цитира техните произведения. Критиците посочват, че подобни опити са правени неведнъж и винаги са били неудачни. Като пример се посочва Google News. Има и нещо друго: Член 11 сякаш специално е направен, за да се използва от авторските тролове (по аналогия с патентните тролове).

Член 13 от Директивата изисква от платформите като YouTube и Facebook да блокират препубликуването на материали, защитени с авторски права. Критиците считат това за още по-лошо: платформата трябва да работи съвместно с притежателите на авторски права и трябва да въведе някакъв механизъм за филтриране на защитеното съдържание, за да не могат потребителите да ползват защитени материали. Единственият начин за изпълнението на Член 13 е да се сканират всички данни, качвани в YouTube и Facebook. Само че това може да се използва като начин за една много широка цензура. Ето защо, авторитетни лица, като Джими Уейлс и Тим Бърнардс Лий са категорично против Директивата. Фондация „Електронни граници“ публикува отворено писмо срещу Член 13, подписано от десетки видни интернет специалисти, програмисти, юристи и депутати на Европарламента.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 32
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Септ 2018
ИзточникKaldata

Тагове
YouTube
Ние във фейсбук