Сенатор: български ботове изкарват хиляди долари със скандални заглавия

Нов проектозакон в щата Калифорния ще направи незаконно създаването и използването на ботове в мрежата с цел повлияване на обществено мнение, политически вот и събиране на пари – освен ако не е категорично ясно, че става въпрос за бот.

Сенаторът Робърт Херцберг от Демократическата партия е вносител на закона. Според него във всеки един момент могат да се открият стотици, ако не и хиляди подозрителни акаунти в социални медии, които забъркват противоречия и скандали.

Миналата година властите идентифицираха руска компания като източник на стотици хиляди постове в социални платформи от ботове, опитващи се да разпалват различни политически конфликти като Black Lives Matter и #MeToo.

Самият сенатор поддържа собствен бот с красноречивото описание:

„Аз съм бот. Автоматични акаунти като моят се правят, за да заблуждават и използват потребителите. Но за разлика от повечето ботове, аз си признавам, че съм такъв“.

Проектозаконът определя ботовете като „автоматизирани онлайн акаунти, където мнозинството или всички постове не са от хора“. Херцберг твърди, че освен за политически цели, ботовете се ползват и за комерсиални:

„Механизмът за финансиране сега е: Ако имате скандални заглавия и хората споделят тези заглавия, това се плаща. Познавам хора в България, които правеха две или три хиляди долара на ден, като създадоха заглавия по време на изборите в САЩ“.

:

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 31
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Септ 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук