Мрежата на голфърската асоциация на САЩ стана жертва на рансъмуер

Един от малкото случаи, в които голфът влиза в полезрението на IT медиите.

Асоциацията на професионалните голфъри на Америка (Professional Golfers Association of America,PGA) съобщи през тази седмица, че мрежата ? е станала жертва на сериозна хакерска атака, дни преди старта на голям турнир.

Новината за това дойде в средата на седмицата, когато служители на компанията включили компютрите си само да намерят съобщение на десктопите си: „Мрежата ви беше компрометирана. Всички файлове на всяка машина са криптирани със строг алгоритъм“. Странното в случая е вероятен пропуск на хакерите, които макар и да заявявали, че искат откуп в биткойни за връщане на информацията, сумата за това не била уточнена.

Що се отнася до вида на рансъмуер програмата, с която били атакувани системите, то това се оказало BitPaymer, от същото семейство заплахи, с който бяха атакувани в началото на този месец общинските системи на малък град в Аляска.

Специалист от Recorded Future обяснява пред Silicon Angle, че става дума за криптовирус, който идва от създателите на други две популярни зловредни програми – Dridex и Locky. „За разлика от Locky, който се разпространяваше основно чрез фишинг кампании, BitPaymer най-често бива доставен след еклсплоатиране на слабости в изложени на Интернет RDP сървъри. Екипът зад Dridex пробва да експлоатира необновени RDP системи или се опитва да налучка записите, с които се влиза в тях“, обяснява Алан Лиска от Recorded Future.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 17
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Авг 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Dridex, Recorded
Ние във фейсбук