Някои лаптопи от една и съща серия с Nvidia MX150 са съществено по-слаби

Nvidia MX150

В портфолиото на Nvidia има не само мощни графични процесори, способни да се справят и с най-сложните графични алгоритми, но и относително слаби – офисни (мултимедийни) решения, които на практика могат само да нарисуват интерфейса на операционната система и донякъде плавно да възпроизвеждат видео.

Подобните случаи в историята на тази компания не са малко – например GeForce 210, която и днес може да бъде намерена в Amazon при цена около $30. Да се задълбочим малко. Тази видеокарта излезе през 2010 година и още тогава не бе особено подходяща за актуалните игри от това време. Всяка една по-съвременна видеокарта е съществено по-бърза. След това в интернет магазините излязоха персонални компютри с „геймърските“ GT 440, GT 630/640 и 730/740. Последните от тях излязоха преди около 4 години, имаха версии със съвременна GDDR5 памет и дори – изненада, макар и на най-ниските настройки на графиката, можеха да подкарат повечето игри от това време. Само че, за парите, които искаха за тях, можеше да се сглоби наистина геймърски десктоп компютър или да се закупи конзола. Но това е друга тема.

    Nvidia MX150  -

Както казахме, от излизането на видеокартите серия 700, изминаха приблизително 4 години: още през 2014 година компанията Nvidia представи видеокартата за лаптопи GT 840M. С отделяна топлина от 25 W, нейната изчислителна мощност бе 2-3 пъти по-висока от тази на интегрираната в процесорите на Intel графика и тя твърдо се настани в скъпите лаптопи. След една година Nvidia леко увеличи нейната работна честота и й даде името 940M. А след още една година, добавяйки възможността за поставянето на GDDR5 памет, смени нейното име на 940MX. Това почти нищо не промени, понеже производителността нарасна само с 10-15%, а за 2017 година това бе малко. Но тя все още бе с цели 50% по-бърза от интегрираните графични решения на Intel.

    Nvidia MX150  -

Ето защо, напълно логично бе Nvidia да започне да поставя хитовата GT 1030 в лаптопите, понеже топлинният коефициент позволява това. Така и стана – появи се Nvidia MX150, която при същия TDP като 940MX, бе около два пъти по-бърза.

Но както често се случва, Nvidia реши да усложни живота на потребителите: в десктоп сегмента се появи GT 1030 с DDR4 памет, опаковката на която почти не се различава от модела с GDDR5. Само че производителността на първата версия е цели два пъти по-слаба. В мобилния сегмент също се появиха две версии на MX150 – пълноценна с 25 W разсейвана топлина и стандартна честота 1450 MHz, както и орязана, с 10 W отделяна топлина и честота 950 MHz. А най-лошото в тази история, че за определянето на коя версия се е паднала няма никакъв друг начин, освен използването на диагностична помощна програма. Например GPU-Z. Шансът да се излъжеш е наистина много голям.

Естествено, възниква резонния въпрос, защо е трябвало да се прави това? Отговорът е сравнително лесен. Да се разсеят 25 W топлина в един 14-15 инчов лаптоп не е проблем. Но има достатъчно мощни 11-13 инчови решения (включително таблети) с процесори Core m с TDP 4,6 W. Да се постави в подобно устройство 25 W видеокарта означава съществена промяна на охладителната система, което съвсем не е лесно в толкова малък корпус. А да се разсеят 10 W топлина е значително по-лесно.

Но колко много се различават тези две версии? Да проверим на практика. Това ще направим с лаптоп с MX150, в който могат да се променят всички параметри, дори и да се сменят параметрите във VBIOS. Ето как изглеждат двете видеокарти в CPU-Z:

    Nvidia MX150  -

За да направим тестовете ще използваме два бенчмарка. Първият е 3Dmark 11, доста стар, но подходящ за хардуер от това ниво. Той ще провери производителността при работа с DirectX 11. Вторият бенчмарк е 3Dmark Time Spy – по-нов и по-тежък, който тества DX12. Към двете импровизирани MX150 ще добавим и Intel UHD 620 – съвременна интегрираната графика за лаптопи.

Резултатите от тестовете са поставени в обща графика, като за сравнение е показана и Nvidia 940MX. Информацията е на Notebookcheck.

    Nvidia MX150  -

Какво виждаме? Съвременната интегрирана графика за лаптопи на Intel безнадеждно изостава дори от 940MX. Но от нея всъщност не се иска висока графична производителност. Тя може да декодира всякакви видеа чак до 4K60 и дори задъхвайки се справя и с 8К.

Но MX150 с 10 W TDP се оказва с 5-7% по-бърза от 940MX. Това съвсем не е за учудване, понеже технологичната разлика между архитектурите Pascal и Maxwell не е голяма, а доста високият ръст на производителността в серия 1000 идва от прехода към по-тънкия 16 нанометров технологичен процес. Това даде възможност да се увеличи честотата на графичния процесор с 50-60% при същата отделяна топлина. Особено като се има предвид, че MX150 10 W и 940MX имат еднакъв брой 384 CUDA ядра, а честотите са сходни – около 1000 MHz при натоварен чип, и имаме една и съща GDDR5 памет с работна честота 5000 MHz. Получава се, че единствената разлика идва от по-различната архитектура, а тя не е голяма. Единственият плюс от подобна MX150 е че отделя 2,5 пъти по-малко топлина, отколкото 940MX. Това поне на теория позволява тя да бъде поставяна дори и в таблетите.

Но уви, производителите са на друго мнение. Вече има 13-14 инчов лаптопи с цели два вентилатора, но с орязана графика. Така че преди закупуването на лаптоп с MX150 е много добра идея още веднага, на място, да се провери, коя точно версия се използва. Това може да се разбере и от различните обзори и статии.

Що се отнася до разликата между 10 и 25 W версии, си е ясно, че вторият модел е със 70-60% по-бърз, което не е за учудване при двойно по-голямата разлика в отделяната топлина. Ето защо, с „мощната“ версия на MX150 долу-горе може да се играят съвременните игри при минимално настройки. Но „орязаната“ версия с нищо не е по-добра от интегрираната в процесора графика. Тук вече какво значение има честотата на опресняването, Дали това ще са 10 или 15 FPS, все едно, не може да се играе.

 

Това е особеното. Ако си купувате ултрабук или таблет – даже няма смисъл да се гледа версията на MX150, понеже там със сигурност ще бъде поставена орязаната версия и тя всъщност е достатъчна за този форм фактор. Но ако ще си взимате пълноценен лаптоп е добре най-внимателно да се провери коя версия на MX150 се използва. Защото може да се окаже, че купувате лаптоп за $1000, а да получите слаба графика, типична за вече далечната 2014 година.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 18
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Авг 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Nvidia, MX150
Ние във фейсбук