Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

Google създаде бърз ИИ за смартфони

Google     Специалистите на Google са разработили ИИ алгоритъм за мобилни устройства. Той, за разлика от честите приложения за разпознаване на лица и предмети, не жертва точността за сметка на по-голямата скорост.

Обичайните невронни мрежи се използват широко за класифициране на изображения, разпознаване на лица и предмети. Въпреки това, тяхната работа в мобилните устройства често е свързана със сериозни ограничения. Разработчиците постоянно трябва да търсят баланса между точността на работата и консумираните ресурси.

В системата MnasNet са изследвани възможностите на Neural Architecture Search за създаване на мобилни модели с помощта на обучение. За да решат проблема със скоростта, те са включили информация за загубите на време като функция за възнаграждение на търсещия алгоритъм.

В тази връзка се твърди, че е получен модел с идеален баланс в точността и скоростта на работа.

Системата се състои от три части: невронен контролер, който изучава и каталогизира архитектурата на модела; тренажор, който изгражда и тренира моделите; и механизъм за логическо въвеждане на TensorFlow Lite, който измерва скоростта на моделите.

Разработчиците са тествали най-добрите си модели на базата на изображения ImageNet и базата от обекти Common Objects in Context (COCO). Резултатът показа, че те работят с 1,5 пъти по-бързо, отколкото най-новият модел MobileNetV2 и 2,4 пъти по-бързо, отколкото NASNet. В извадката COCO, моделът на Google изпреварва MobileNet както по скорост, така и по точност, изразходвайки 35 пъти по-малко изчислителна мощ, пише VentureBeat.

„В бъдеще планираме да включим повече операции и оптимизации в пространството за търсене и да ги приложим и за други задачи на мобилното зрение, като семантична сегментация“ — пишат изследователите на Google.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 15
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Авг 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Google
Ние във фейсбук