Очаква се поскъпване на литиевойонните батерии поради високата цена на кобалта

кобалт

Според EnergyTrend, най-много ще скочи цената на полимерните батерии – с около 10-15%. Цилиндричните литиевойонни акумулаторни батерии се очаква да поскъпнат със 7-9%. Най-малко ще е поскъпването при призматичните литиевойонни батерии – с 6-8%.

Старшият аналитик на компанията EnergyTrend Дъф Лу прогнозира, че поради нарасналата цена на кобалта, съвсем скоро ще поскъпнат и литиевойонните акумулаторни батерии. Цените на тези батерии в последно време непрекъснато нарастват, включително второто тримесечие на 2018 година. Но през третото тримесечие се очаква много по-рязък скок.

Една от причините за малко по-големия ръст на цената на обикновените цилиндрични акумулаторни батерии е тяхното намалено производство. В момента производителите на тези компоненти преразпределят своите мощности с цел да произведат повече батерии за електромобилите.

Активно се разработват нови технологии, предвиждащи вместо кобалт да се използва никел. Тестват се и нови акумулаторни батерии с по-високо работно напрежение. Анализите показват, че производителите на батерии с най-много кобалт са съсредоточени предимно в Япония. Илън Мъск използва фирмена технология за производство на батерии с по-малко кобалт. А китайските производители предпочитат акумулаторни батерии без кобалт, но с по-малка плътност на енергията.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 15
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на09 Авг 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук